• Külföld
Faktor

Elkezdődött: mesterséges intelligenciára cserélnek minket a cégek

34 dolgozóját rúgja ki és helyettesíti mesterséges intelligenciával egy japán biztosítócég. A Fukoku vállalat úgy gondolja, hogy a lépéssel 30 százalékkal is tudja növelni a termelékenységét, ráadásul évi 140-200 millió jent, vagyis körülbelül 350-500 millió forintot is tud spórolni.

A számítások szerint a mesterséges intelligenciába való befektetés két év alatt megtérül – írja a Guardian.

Áprilisig összesen 34 embert bocsátanak el, és a helyükre egy olyan számítógépes rendszert telepítenek, amely képes automatikusan kiszámolni a biztosított ügyfeleknek járó kifizetéseket.

A rendszer az IBM Watson's Explorer nevű termékén alapul, amely egy "kognitív kereső- és tartalomelemző platform". Ez azt jelenti, hogy a rendszer „az emberhez hasonlóan képest gondolkodni", és "képes kielemezni és értelmezni mindenféle adatot, vagyis folyó szöveget, képeket, hangfelvételt és videót is".

Illusztráció.

Illusztráció.

Az emberek helyett mesterséges intelligencia fogja átnézni a biztosítottak orvosi papírjait és kórházi számláit, és ezek alapján magától kiszámolja majd, hogy mekkora összeget térítenek meg az ügyfeleknek. A végleges utalás előtt azért valódi emberi munkaerő is ellenőrzi majd.

A Fukoku a 2016-os üzleti évben (amely Japánban március 31-ig tart) 132 ezer kifizetést hajtott végre, tehát bőven lesz munkája a mesterséges intelligenciának. A kifizetések egyébként jóval kevesebbe kerülnek, mint a 34 elbocsátott dolgozó.

Ha a Fukoku kísérlete hatásos lesz, akkor más cégeknél is egyre inkább elterjedhet ez a gyakorlat Japánban, ahol a munkaképes korú lakosság száma egyre csökken, és amúgy is fejlett az automatizáció és a robotipar. Olyannyira, hogy nemcsak a magánszektorban, hanem mostanában már a kormányszerveknél is mesterséges intelligenciával kísérleteznek a japánok.

Persze a robotok még nem tudnak mindent elvégezni helyettünk. Tavaly például japán kutatók hiába próbáltak olyan robotot készíteni, ami képes sikeresen megírni a Tokiói Egyetem kemény felvételi vizsgáját, kudarcot vallottak – írja az Index.

Kommentek:

Top 0