• Tech
Faktor

Ezek a gépek át tudják verni az ujjlenyomat-olvasót is: veszélyben a mobiltelefonok?

A fejlesztés egyelőre nem tökéletes, de felhívja a figyelmet a rendszer sérülékenységére.

A mobileszközök többségében megtalálható ujjlenyomat-olvasó biztonságosságát eddig nem lehetett elvitatni. A New York-i és Michigani Egyetem azonban feltalált valamit, ami mégis kérdésessé teszi.

Öt kutató olyan neurális rendszert alkotott, amely nagyon igazinak tűnő ujjlenyomatokat képes előállítani. A DeepMasterPrints néven ismertté vált találmányt egy biometrikus azonosítással foglalkozó konferencián mutatták be, Los Angelesben.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Motherboard cikke szerint a szakemberek több mint 6000 ember valós ujjlenyomatát táplálták be rendszerükbe. A "generátor" ezeket elemezve aztán megkezdte sajátjai legyártását. Kimondottan olyan utánzatokról van szó, amelyeket a biometrikus azonosítást használó eszközökhöz lehet felhasználni, például mobiltelefonokhoz.

    A kutatócsapat szerint a rendszer legnagyobb előnye, hogy képes kihasználni a modern ujjlenyomat-olvasók tulajdonságát: a szenzornak, például amilyen egy mobiltelefonon is megtalálható, elég csak az ujj kis részét szkennelnie ahhoz, hogy használóját azonosítsa, ez pedig komoly előnyt jelent a gép számára.

    A kutatók három biztonsági szinten vizsgáztatták a mesterségesen létrehozott ujjlenyomatokat. A legalacsonyabb szintnél az esetek 76 százalékában át tudták verni a teszteléshez használt rendszert, az eggyel komolyabbnál azonban már sokat hibázott, a legerősebb szinten pedig majdnem labdába sem tudott rúgni. A kutatók szerint mindez nem jelenti azt, hogy a klasszikus, ujjlenyomat általi azonosításnak rövidesen vége lehet. Inkább arról van szó, hogy a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a biztonságra. Például azzal, hogy a telefonok hátlapjára szerelt olvasók az egész ujjat szkennelik.

    Kommentek:

    Top 16