• Tech
Faktor

Már tesztelik a megoldást: kifejlesztették a mesterséges gravitációt az űrhajósoknak

Az önként jelentkezők 60 napot tölthetnek el a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) speciális ágyában.

Illusztráció.

Illusztráció.

Állandó edzéssel és szigorú diétával kell minden egyes asztronautának formában tartania a testét, hogy a Nemzetközi Űrállomás mikrogravitációjában tartózkodva ne legyen semmi komoly bajuk. Az amerikai (NASA) és az európai (ESA) űrhivatalok azonban jóval egyszerűbb megoldást szeretnének erre a problémára, ami az idegen bolygókra vezető küldetéseken fokozottan jelentkezik majd. A tudósok szerint a mesterséges gravitáció lesz a megoldás.

A két űrhivatal közösen elindított egy kísérletet, amelyben az űrbéli környezet és a vélt megoldás hatását igyekeznek szimulálni. Az önként jelentkezők 60 napot tölthetnek el a Német Légügyi és Űrkutatási Központ (DLR) speciális ágyában, amelyet úgy döntenek meg, hogy a vér távozzon a résztvevők fejéből.

Naponta egyszer meg is pörgetik őket a központ centrifugájában, hogy a vér a végtagjaik felé nyomuljon. A szerkezetben személyre szabják a centrifugális erőt, hogy az megfeleljen a vizsgált alany méreteinek, és a forgás középpontját is úgy tudják beállítani, hogy az illető a feje vagy a mellkasa körül forogjon. Eközben vizsgálják a résztvevők kardiovaszkuláris funkciói, az izomerejük, az emésztésük és a szellemi képességeik változását.

Ha a kísérlet eredményes lesz, akkor tényleg egyszerűbb megoldás lesz az űrhajósok problémájára - írja az ESA.

Kommentek:

Top 0