• Sport
Faktor

Többek szerint Messinél és Cristiano Ronaldónál is volt jobb focista 2015-ben

Tegnap este Lionel Messit választották meg a tavalyi év legjobb férfi futballistájának. Az argentin klasszis ötödször nyerte meg az Aranylabdát, de voltak páran, akik szerint nem ő érdemelte volna meg a díjat.

Fotó: Europress - Philipp Schmidli/Getty Images

Fotó: Europress - Philipp Schmidli/Getty Images

A szavazáson a szövetségi kapitányok (165), a csapatkapitányok (162) és minden országból egy újságíró (171) vehetett részt. Messi a szavazatok 41-%-át kapta meg, a második Cristiano Ronaldo lett (27 %), a harmadik Neymar pedig meglepetésre jócskán elmaradt a portugál focista mögött (8%).

Az nem meglepő, hogy Messi és Cristiano Ronaldo nem a másikra szavazott, így nem rontották a saját esélyeiket. Előbbi szerint Luis Suárez, utóbbi szerint pedig Karim Benzema volt a legjobb, mindketten a saját csapattársukra szavaztak, ahogyan az várható volt. Neymar viszont Messire szavazott, a harmadik pedig Ivan Rakitic lett a brazil játékosnál, akire viszont a horvát csapatkapitány és a horvát szövetségi kapitány sem szavazott. 

Néhány szövetségi kapitány igen érdekes listát adott le: a pakisztáni Mohammed al-Samlannál Arjen Robben volt az első, a skót Scott Brown kihagyta Messit, nála Robert Lewandowski után Cristiano Ronaldo és Thomas Müller volt a legjobb focista. A német válogatottal világbajnokságot nyerő Joachim Löw csak német játékosra szavazott (Neuer, Thomas Müller, Toni Kroos), és így tett Tata Martino is az argentinokkal (Messi, Agüero, Mascherano). Dunga viszont csak az első helyre rakott brazil játékost az ország szövetségi kapitányaként (Neymar). A svéd Erik Hamrén szerint pedig Zlatan Ibrahimovic érdemelte volna meg az Aranylabdát. Egyébként Robbennél és Ibrahimovicnál is a Barcelona támadótriója (Neymar, Messi, Suárez) került az első három helyre.

Az amerikai szamoai szövetségi kapitány Alexis Sánchezt tette az első helyre, de Sergio Agüero és Thomas Müller is kapott szavazatot. Antonio Conte és Gianluigi Buffon viszont nem szavaztak, így tiltakozva az ellen, hogy a Juventus világbajnok kapusa még a legjobb 59-be sem került be. Érdekesség, hogy csapatkapitányként Iker Casillas sem adta le a voksait.

Dzsudzsák Balázs eltalálta a végső sorrendet, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Bernd Storck Cristiano Ronaldót tette az első helyre, Thomas Müller lett a második, Messi pedig a harmadik. A magyar újságírók közül Csillag Péter szavazott, nála Messi nyert Suárez és Cristiano Ronaldo előtt.

A teljes szavazási listát ide kattintva olvashatják el.

Top 0