• Autó
Faktor

Mesél a szakértő - Eső után köpönyeg

Van, aki csak vásárlás után jön teljes átvizsgálásra. Volt is meglepetés...

Még karácsony előtt jött egy hívás a céghez, hogy át szeretnék vizsgáltatni velünk nemrég megvásárolt Hyundai i30-as autójukat. Az ünnepek előtt már nem volt időnk a vizsgálatra, de azt mondták ráér, így csak az újév első napjaiban került sor az átvizsgálásra.

Fotó: Autószektor

Fotó: Autószektor

Fedett hely

EZT IS AJÁNLJUK:

  Mielőtt ügynökös munkára gondolnának, a fedett hely azért kellett, mert a csikorgó mínuszokban nagyon kellemetlen autót vizsgálni, és ha az ügyfél autója mozgásképes, érdemes beállni vele egy olyan műhelybe, ahol van csápos emelő is.

  Nagyon szép állapotban van, de a külső nem minden

  Így is lett, egy szép péntek délutánon találkoztunk az autó tulajdonosával. Ő kezdetben elmondta, hogy minden nagyon szép és jó az autóval, csak ezekben a nagy hidegekben nagyon nehezen indul, az első ütemek ráadásul furcsa hangot is adnak. Ez tényleg is így volt, átvizsgáláskor a motor látható elemei,a felfüggesztés és a karosszéria majdhogynem kifogástalan állapotban voltak.

  A jó meleg műhelyben a diagnosztikai lekérdezéssel kezdtük a dolgot. Egy törölhető légzsákhiba mellett olyat láttunk, amit eddig soha. A műszerfali izzítógyertya ellenőrző lámpa hibáját mutatta ki a rendszer. Beszálltam az autóba, levettem a gyújtást. (A diagnosztikai lekérdezés alatt a kocsikat gyújtáson kell hagyni.) Visszatettem és kerestem a szememmel az izzítás visszajelző piktogramot, amit tényleg nem láttam sehol.

  Fotó: Autószektor

  Fotó: Autószektor

  Ezt a jelet kerestük a műszerfalon

  Ekkor még egyáltalán nem volt gyanús a műszerfal, csak azzal voltam elfoglalva, hogy kellene megjelennie a jelnek. Összeszedtem, amit eddig tudtunk és a legjobb következtetésem az volt, hogy minden valószínűséggel eladás előtt a meghibásodott izzítógyertyákra figyelmeztető jelzést egyszerűen lekötötték a műszerfalról, tehát – bár kimutatni nem tudom – jó esély van rá, hogy egy, vagy több izzítógyertya nem működik, ez egyben magyarázatot adott a nehézkes hidegindításra is.

  A második menet

  Az autót az ügyfél szervizbe vitte, ahol az izzítórelétől indulva megpróbálták kimérni a hiba helyét. (Attól, hogy nincs izzítás még nem biztos, hogy a gyertya hibásodott meg, lehet, hogy az egész kivezérlés ment tönkre.) Kiderítették, hogy a négyből három izzítógyertya zárlatos, rossz. Ezért úgy döntöttek, hogy mindet kicserélik, de a meglepetések még csak ezután következtek.

  Az első és a második hengerhez tartozó gyertyák – ahogyan az sok esetben előfordul – nem voltak megmozdíthatók, hanem a tekerés hatására eltörtek. Igen, a beletörött izzítógyertya klasszikus esete fordult elő.

  Részlet a diagnosztikai jegyzőkönyvből

  Két ünnep között megjelent BMW átvizsgálás esettanulmányomban már részben érintettük a témát. Sok hozzászólás érkezett a Facebook-on, hogy menjek melegebb éghajlatra, ne riogassam már 200 ezer forintos javítással azokat, akinek meghibásodott az izzítógyertyája, mert 4-5 ezer forintért van gyertya, régi ki, új be és készen van a mutatvány.

  Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar találunk egy olyan autót, ami sajnos minket igazol majd. Az i30-asból ugyanis nem fognak csak úgy kijönni a gyertyák, muszáj lesz a hengerfej levétele mellett javítani a hibát, annak összes járulékos költségével együtt.

  A cikk folytatását elolvashatja az Autószektor oldalán!

  Kommentek:

  Top 16