• Tech
Faktor

Megoldódott a rejtély, ezért merülnek le egyre gyorsabban a telefonok

A gyártók nem direkt csinálják.

A telefonokat nem örök életre gyártják, ez senkinek nem meglepő: az viszont már igen, hogy egy-két évnyi használat után egy akkumulátor már képes teljesen megadni magát, ha sokat használjuk. Emögött viszont egész egyszerűen a termodinamika törvényei állnak, amiket elég nehéz kicselezni a gyártóknak - egyelőre nem is sikerül. De minek köszönhető pontosan, hogy minél többet használjuk, annál gyorsabban merül a telefon?

Bármilyen hihetetlen is, az akkumulátorgyártók nem direkt csinálnak egy-két év után használhatatlan eszközöket: azon dolgoznak ők is, hogy a telefonakkumulátorok minél tovább működjenek megfelelően, a fizika törvényeit azonban egyelőre képtelenek kijátszani. Ezeknek a szabályosságoknak köszönhető ugyanis, hogy egy mobiltelefon akkumulátora nagyjából 2-3 évet bír ki, egy elektromos kocsié pedig 10-20-at. Kutatók ezt csak kapacitásvesztésnek hívják - írja a 24.hu.

Illusztráció.

Illusztráció.

A kapacitásvesztésért a termodinamika második törvénye okolható, amely úgy kapcsolódik ehhez a jelenséghez, hogy kimondja: ha egy ilyen folyamat történik, akkor minden esetben elszökik valamennyi energia, amit nem lehet utána visszanyerni. Amikor a telefont feltöltjük, majd lemerül, és újra feltöltjük, a folyamat közben elveszik némi energia, kapacitás, amit utána már nem tudunk használni. Egyértelmű, hogy minél gyakrabban töltjük az akkumulátort, annál gyakrabban veszik el kapacitás, és egyre kevesebb marad a telefonnak. 

Nagyjából úgy érdemes elképzelni az egészet, mintha egy pohárból vizet öntenénk át egy másik, üres pohárba. Az átöntés jelenti a feltöltést és a lemerülést. Tegyük fel, hogy minden egyes alkalommal egy-egy csepp kifolyik a pohárból – ez az első néhány öntögetésnél még egyáltalán nem jelent problémát, nem tűnik kevesebbnek tőle a víz. Csakhogy ha tízezerszer csináljuk meg ugyanezt, akkor előbb-utóbb teljesen elfogy a folyadékunk. Több energia kell ahhoz, hogy az akkumulátort feltöltsük, mint amennyit magában képes tárolni, majd kevesebb energia is jön ki belőle, mint amennyit eltárol. Vagyis a telefonunk előbb-utóbb lemerül, és nem tudjuk többet annyira feltölteni, hogy működőképes legyen.

Persze azért léteznek tippek és trükkök arra vonatkozóan is, hogy hogyan hosszabbítsa meg az ember az akkumulátor élettartamát. A Techadvisor összegyűjtött pár hasznos tippet az akkumulátor megóvására.

Ne menjen 50 százalékos töltöttség alá!Ha teheti, ne engedje, hogy az akkumulátor 50 százalékos töltöttség alá menjen, de ne is töltse fel teljesen 100 százalékig. Az ideális, ha valahol az 50-80 százalék között mozog a dolog, ha már 50 alá esne, inkább töltsön rajta egy kicsit. Persze nagy katasztrófa akkor sem történik, ha gyakran teljesen feltölti a telefonját, de ezt minél gyakrabban csinálja, annál inkább megrövidíti az aksi élettartamát. Szakértők szerint az az ideális, ha teljesen lemerült állapotból 100 százalékosra maximum havonta egyszer töltjük fel az eszközünket – ez igaz telefonra és laptopra is.

Vigyázzon, hogy ne melegedjen túl az akkumulátor!Az akkumulátorok nem szeretik a meleget – ezért, ha tölti őket, ne hagyja benne a hőmegtartásra hajlamos tokban, ne felejtse a forró autóban, vagy ne tegye ki a napra! Egy ilyen felforrósodás nagyon megrövidítheti az akkumulátor élettartamát.

Ne tárolja lemerülve sokáig!Az akkumulátornak az sem tesz jót, ha nagyon sokáig teljesen lemerülve hagyja. Ha egy ideig nem használja, akkor is inkább töltse fel mindig 40-50 százalékra! Ha egyáltalán nem nyúl hozzá, és lemerül, akkor havonta 5-10 százalékot veszíthet a teljesítményéből, amit meg is fog érezni, ha újra szeretné használni.

Kommentek:

Top 0