• Külföld
Maksa Mónika

Merkel szembekerült két tartományi vezetővel a migránsok miatt

Rendreutasította pártjának tartományi vezetőit Angela Merkel német kancellár a hétfőn tartott telefonkonferenciájukon. A kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagjait arra kérte, hogy ne veszélyeztessék a következő uniós csúcsok sikerét.

Angela Merkel azt mondta, hogy a március eleji rendkívüli EU-Törökország csúcs és a március 17-ei rendes uniós csúcs után kell mérleget készíteni arról, hogy sikerült-e csökkenteni az illegális migrációt a görög-török határon.

A kancellár főként a választási kampányt folytató Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetőinek, Julia Klöcknernek és Guido Wolfnak címezte figyelmeztetését. Március 13-án helyi törvényhozási (Landtag) választás lesz a tartományokban. A két politikus pedig közös nyilatkozatot adott ki amelyben azt írták, hogy osztrák mintára be kell vezetni a napi beléptetési kvótát és határközpontokat kell létrehozni. Ez azt jelenti, hogy minden nap csak meghatározott számú migránst engednének be és a határ mellett helyeznék el őket, amíg azt vizsgálják, hogy van-e joguk menedékkérelmet benyújtani.

Forrás: Europress - Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Forrás: Europress - Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

EZT IS AJÁNLJUK:

    Sokan úgy gondolták, hogy a nyilatkozat támadás a kancellár ellen. Julia Klöckner és Guido Wolf azonban a telefonkonferencián visszautasította ezt az értelmezést. Az ügy még a CDU/CSU pártszövetség keddi szövetségi parlamenti értekezletén is szóba kerülhet.

    A szociáldemokrata SPD szerint a Klöckner-Wolf nyilatkozat a pártszövetség bomlásának újabb állomása. Az MTI pedig úgy tudja, hogy Sigmar Gabriel alkancellár, az SPD elnöke azt mondta, hogy a migránsválság közös európai megoldásáért folytatott tárgyalások kellős közepén támadták hátba a kancellárt.

    A CDU támogatottsága Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is csökken. Az Insa közvélemény-kutató intézet szerint Baden-Württembergben már a Zöldek vezetnek, nem pedig a CDU. A különbség a pártok között egyelőre elenyésző, a Zöldek támogatottsága 30,5 százalék, a CDU-é pedig 30 százalék. Rajna-vidék-Pfalzban ugyan a CDU továbbra is vezet, de a tavaly decemberi 39 százalékról 35 százalékra csökkent a szavazóik száma, az SPD pedig feljött 31-ről 33 százalékra.

    Március 13-án Szász-Anhaltban is választás lesz, ahol a CDU stabilan és nagy előnnyel vezet, 30 százalékon áll - a második helyen az SPD-től balra álló Baloldal következik 21 százalékkal. Mégis veszélybe került a 2006 óta kormányzó CDU-SPD koalíció.

    Top 16