• Külföld
Maksa Mónika

Merkel: nincs B-terv

Angela Merkel német kancellár vasárnap egy német televíziós műsorban beszélt a migránsválságról. Azt mondta, hogy nincs tagállami szintű B-terv, továbbra is közös európai megoldáson kell dolgozni. Hozzátette, hogy az alapelvekben minden uniós tagország egyetért.

Merkel azt mondta, hogy mind a 28 államnak közös meggyőződése, hogy a menekülésre késztető okokat meg kell szüntetni, a migránsoknak pedig a hazájuk közelében kell segíteni. Meg kell védeni az Európai Unió külső határait, és végre kell hajtani az uniós és Törökország közös akciótervét.

Forrás: Europress - AFP/Fredrik von Erichsen

Forrás: Europress - AFP/Fredrik von Erichsen

Az Anne Will című politikai vitaműsor különkiadásában a kancellár azt is mondta, hogy a görögországi helyzet azért alakult ki, mert egyesek nem hisznek eléggé a közös megoldásban, és mások kárára cselekszenek - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Nem szabad cserben hagyni Görögországot és azt sem szabad megengedni, hogy az EU "tönkremenjen". Ha egy tagország egyoldalúan felső határt szab meg és ez másoknak kárt okoz, "akkor az nem az én Európám" – mondta a kancellár.

    "Németország nem megnyitotta a határát tavaly szeptemberben a Magyarországról elindult migránsok előtt, hanem nem zárta le őket - mondta Merkel, aki továbbra is helyesnek tartja a Magyarországról elindult migránsok  ügyében szeptember 4. éjszakáján hozott döntést. Azt mondta: ugyan az "emberiesség parancsolatára" cselekedett, de az akkori helyzetet tekintve "nem volt olyan nagyon különleges" a döntés, hiszen csupán "egyszerűen folytattam azt, ami egy nappal korábban egyébként is zajlott a különvonatokkal" - írja az MTI.

    Top 16