• Külföld

Merkel: Németország erős, megbirkózik a menekültek problémájával

Részletek szivárogtak ki Angela Merkel újévi köszöntőjéből. A kancellár azt mondja, Németország erős és megbirkózik a problémákkal.

Az újévi köszöntő ma este kerül adásba, a ZDF az országos közszolgálati tévé sugározza majd. Ebben Angela Merkel felidézi az 1 évvel korábbi köszöntőjét,  amiben azt mondta,hogy a második világháború óta nem volt ilyen sok menekült a világon, Németország segíti és fogadja be mindazokat, akik védelmet keresnek területén.

"Ma este megismétlem ezt a gondolatot, mert nemigen volt még olyan esztendő, amelynek során akkora kihívást jelentett volna a szavakat tettekre váltani", mint 2015-ben. Ezért a mai szilveszter estén főleg egy szót szeretnék mondani: köszönöm. Köszönet jár a spontán segítőkészség lenyűgöző és megindító hullámáért, amelyet ebben az évben megéltünk, és köszönet jár a Németországban menedéket kereső embereket segítő önkénteseknek, a rendőröknek, a katonáknak és a tartományi és szövetségi hivatalok valamennyi közreműködő munkatársának. Az önkéntes és hivatásos segítők együtt kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és nyújtanak most, ebben az órában is. Való igaz, hogy különösen embert próbáló idők járnak, de igaz az is, hogy a kihívások megoldása "sikerülni fog, mert Németország erős ország" - mondta Angela Merkel.    

Top 0