• Külföld
Faktor

Merkel nem volt elég precíz a migránsokkal kapcsolatban a szlovén miniszterelnök szerint

Miro Cerar szlovén miniszterelnök szerint Németország folyamatosan kétértelmű üzeneteket küld a migránsoknak, ezért szerepe megkérdőjelezhető.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Németország egyrészt hívja a migránsokat, másrészt viszont korlátozza is a lehetőségeiket. Azt mondta a szlovén Mladina hetilapnak, hogy személyesen nagyra becsüli Angela Merkel német kancellárt, amiért a migrációs válság kezdetén emberségesen állt a menekültekhez és meghívta országába azokat, aki rászorulnak a segítségre. Cerar szerint azonban hibázott is Merkel, mert nem volt elég precíz, és kijelentésével ő indította el a bevándorlási hullámot. 

Miro Cerar szlovén miniszterelnök. Fotó: Europress / Dean Mouhtaropoulos - Getty Images

Miro Cerar szlovén miniszterelnök. Fotó: Europress / Dean Mouhtaropoulos - Getty Images

Miro Cerar szerint ugyanis nemcsak háborús területekről jövő menekültek érkeznek Európába, hanem gazdasági bevándorlók is, akik destabilizálják azokat az országokat, amelyeken áthaladnak. Mivel közben szűkültek a migránsok Németországban jutási lehetőségei, más országoknak okoztak ezzel problémát. Először Ausztriát érintette ez kellemetlenül.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Miro Cerar a szlovéniai helyzetről is beszélt az interjúban. Elítélte az erős idegengyűlöletet, amelyet szerinte a jobboldal gerjeszt. Szerinte az ellenzék politikailag akar profitálni a migrációs válságból, és szándékosan, ráadásul alaptalanul kelt félelmet az emberekben. Elmondta, hogy a szélsőbaloldali pártoknak az az álláspontja, amely a határok nyitottságát és nagyobb számú migráns befogadását szorgalmazza, ugyancsak veszélyes, mert biztonsági kockázatot jelent az ország számára - írja az MTI.  

    Top 16