• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Merkel: nem szabad lezárni a macedón határt

Angela Merkel német kancellár óva intette hétfőn az Európai Unió tagállamait attól, hogy lezárják a macedón-görög határt a menedékkérők elől.

„A migránsok mozgása szempontjából fontos schengeni külső határ Törökország és Görögország között húzódik. Egyszerű lenne egy olyan országban, mint Macedónia, amely nem is tagja az EU-nak, védőkerítést építeni, nem gondolva arra, hogy ez milyen vészhelyzetbe sodorná Görögországot. Ez nemcsak, hogy nem európai magatartás, de nem is oldaná meg a problémáinkat" – mondta a német kancellár a Stuttgarter Zeitungnak, amely kedden jelenteti majd meg az interjút.

Merkel ezzel a közép-európai EU-tagállamoknak mond ellent, amelyek szükség esetén a macedón határon tartóztatnák fel a migránsokat, ha erre sem Törökország, sem Görögország nem képes vagy nem hajlandó. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pénteken Szkopjéban is emellett foglalt állást.

Merkel ugyanakkor elismerte, hogy Görögország eddig nem védte megfelelően az EU külső határait. „Segíteni akarunk Görögországnak, hogy ezen javítani lehessen” – mondta Merkel.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A kancellár szerint Európának most azt kell eldöntenie, milyen szerepet akar játszani a világban; olyan kontinens akar lenni, amely elzárkózik, majd országai még össze is vesznek egymással, vagy pedig olyan, amely kiáll értékei és érdekei mellett és eszerint is cselekszik.

    „Meggyőződésem, hogy az általam választott irány Németország és Európa számára is helyes, és lépésről lépésre célba érünk" – mondta Angela Merkel.

    A német kormányfő ismét kiállt a Törökországgal való szoros együttműködés mellett. „Közösen szeretnénk az illegális bevándorlást korlátozni. Cserébe viszont nekünk, európaiaknak is készen kell állnunk, hogy törvényes úton, Törökországgal egyeztetve befogadjunk valamennyi menedékkérőt" – mondta a német kancellár. Azt viszont elismerte, hogy egyelőre ennek csekély az európai támogatottsága. Ennek oka Merkel szerint éppen az, hogy az illegális migrációt még nem sikerült kellőképpen megfékezni – írja az MTI.

    Top 16