• Külföld
Faktor

Merkel: Európa sebezhetővé vált a migránsválság miatt

Európa egyelőre nem tartja kézben annyira a helyzetet, mint amennyire szeretné. Ezt mondta hétfőn Angela Merkel német kancellár egy üzleti fórumon.

Egyszerre csak azzal a kihívással szembesülünk, hogy menekültek jönnek Európába és sebezhetőek vagyunk. Úgy látjuk, hogy amiatt, mert egyelőre még nem teremtettük meg azt a rendet, azt az ellenőrzést, amelyet szeretnénk

- mondta a kancellár.

Fotó: Europress / Fredrik Von Erichsen - dpa / AFP

Fotó: Europress / Fredrik Von Erichsen - dpa / AFP

EZT IS AJÁNLJUK:

    Merkel szerint 2016-ban észrevehetően csökkenteni kell a migránsok számát, egyebek mellett amiatt, mert integrálni kell őket a társadalomba.

    A nők ellen, szilveszteri támadásokat követően folyamatosan emelkedik a hatóságoknál tett feljelentések száma. Az Újév fedőnevű rendőrségi nyomozócsoport jelenleg 553 feljelentést vizsgál. Az esetek 45 százaléka áll összefüggésben szexuális jellegű támadással. A tartományi rendőrség eddig huszonhárom, a szövetségi rendőrség harminckét lehetséges támadót azonosított. Szinte mind migránsok.

    Szilveszter éjjel mintegy ezerfős csoport gyűlt össze a kölni főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Amikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, s ezt követően kezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Legalább két nőt megerőszakoltak. A kölni mellett Hamburgban, Stuttgartban és Frankfurtban is történtek hasonló támadások. A támadók azonosítása ugyanakkor rendkívül nehéz. A tanúk többsége arab vagy észak-afrikai származású támadókról számolt be.

    Top 16