• Külföld
Faktor

Merkel az isztambuli merényletről: "A terroristák minden szabad ember ellenségei"

Angela Merkel német kancellár is megszólalt a legfrissebb információk szerint nyolc német áldozatot követelő isztambuli robbantás után. Együttérzését fejezte ki az áldozatok és családjaik számára, és azt ígérte, Németország folytatja a terror elleni harcot.

Tíz halottja és tizenöt sérültje van az isztambuli Kék Mecsetnél ma reggel elkövetett robbantásnak. A török kormány szerint az elkövető kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, korábban Erdogan elnök még csak úgy fogalmazott, hogy a robbantó szíriai származású.  

Gyászolók Isztambulban (Fotó: Europress - AFP/ Ozan Kose)

Gyászolók Isztambulban (Fotó: Europress - AFP/ Ozan Kose)

Merkel a merénylettel kapcsolatban azt mondta: „Ma Isztambul volt a célpont, azelőtt Párizs, Koppenhága, Tunisz és sok más terület. A terroristák által elkövetett támadások helye változik, de a célja mindig ugyanaz: a szabad életünk egy szabad társadalomban. A terroristák minden szabad ember ellenségei – vagy inkább az egész emberiségé, beszéljünk akár Szíriáról, Törökországról, Franciaországról vagy Németországról.

Merkel a merénylet utáni sajtótájékoztatón (Fotó: Europress - AFP/ Soeren Stache)

Merkel a merénylet utáni sajtótájékoztatón (Fotó: Europress - AFP/ Soeren Stache)

Merkel azt is elmondta, hogy a nyomozás állásáról beszélt a török elnökkel és a miniszterelnökkel is. Ezt követően rendkívüli kormányülést hívott össze.

A német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier arról beszélt, a török külügyminiszter tájékoztatta, hogy a korábbi információkkal ellentétben nem kilenc, hanem nyolc német áldozata van a támadásnak. Mindenben támogatásukról biztosították Törökországot, és azt kérték, minél gyorsabban vizsgálják meg, ki és milyen okból támadott. A külügyminiszter kért minden Törökországban lévő németet, hogy vigyázzanak magukra, és kövessék a német külügyminisztérium tanácsait.

Top 0