• Belföld
Faktor

Holtan esett össze két munkás Tiszaújvárosban, nincs meg a felelős

A mérges gáz pillanatokon belül megölte az ott lévő két dolgozót.

Hat éve nem találják a felelősét egy két ember életét követelő tragédiá­nak, sőt, a bíróság ejtette a vádalak.

A tragikus eset még 2012. június 14-én történt Tiszaújvárosban, ahol fejújítást végeztek a munkások egy külső vállalkozó megbízásából. Egy 25 méteres magasságban lévő műanyag fóliával bevont tartály tisztításán dolgoztak egy állványzatról, amikor tisztázatlan körülmények között a sátorba nitrogén szivárgott. A gáz pillanatokon belül megölte az ott lévő két dolgozót, egy másik férfi pedig elájult. A segítségükre siető társuk, aki gondolkodás nélkül rohant be utánuk, hogy kimentse őket, szintén elvesztett az eszméletét, de őt és az ájult férfit az utolsó pillanatban sikerült kimenteni.

Az eddigi gyanúsítottak ellen ejtették a vádakat, amelyeket egy szakértői véleményre alapoztak. Az ezt elkészítő szakértő egyébként azóta elhunyt - írja a Blikk.

Az eset felelősei így több mint fél évtized múltán sem kerültek elő, a rendőrség viszont újra nyomozni kezdett, a napokban pedig négy másik embert gyanúsítottak meg az üggyel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó, gondatlan veszélyeztetés miatt. Ennek büntetési tétele 2-től 8 évig terjed.

A tragédia után nyilatkozott a Blikknek az egyik elhunyt férfi lánya:

Valaki utasítást adott az apámnak, hogy menjen be a fóliasátor alá, ahol a halálos nitrogént belélegezte. Aki ezt tette, nem ellenőrizte a munkaterületet, és halálba küldte az apámat. Ráadásul valamilyen tömítés is hiányzott, ahogy azt a kollégáitól megtudtam.

Nitrogénből két belégzés is tudatvesztést, de akár még halált is okozhat, hiszen szagtalan, íztelen és színtelen. Éppen ezért sokkal veszélyesebb, mint a mérgező gázok legtöbbje, mint például a klór, az ammónia vagy a kénhidrogén, amelyek már kis koncentrációban felismerhetők jellemző szagukról.

Kommentek:

Top 0