• Autó
Autószektor

Merész dizájnnal hódít a Hyundai Kona

A Grand Santa Fe, a Santa Fe és a Tucson után megérkezett a Kona. Ára versenyképes, motorjai élvezetes vezetést ígérnek, gazdagon felszerelhető, vezetősegédek garmadát hordozza és terepen sem kell szégyenkeznie.

Hossza 4165 milliméter, szélessége 1800 milliméter, magassága 1550 milliméter, tengelytávja 2600 milliméter. Hasmagassága 170 milliméter, felnijei 16-18 hüvelykesek lehetnek. Csomagtartója alaphelyzetben 361 liter, a 60:40 arányban osztott hátsó ülések lehajtásával 1143 liter. Szűkre vett LED-es nappali fényfüzére felárért LED-es főfényszóróval társítható, méretes hűtőmaszkja agresszív, de mégis intelligens kinézetet kölcsönöz. Utastere sem sablonos, az i30 arculata köszön vissza, a sokféle fekete műanyagok - amelyek között vannak kemények és puhák is - egyhangúságát narancs, lime és vörös tónusú betétek és varrások oldják, színes például a biztonsági öv is. Az ülések jól tartanak, nem érezzük szűknek hátul sem, a második sorban bőséges a lábtér.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A novemberi bevezetésekor kétféle turbós benzinmotorral kapható a Kona. A 1.6 T-GDI négyhengeres turbó feltöltésű benzinmotor 177 lóerős (130 kW) teljesítménnyel és 265 Nm forgatónyomatékkal rendelkezik, 7,9 másodperc alatt gyorsul 100 kilométer/órára. Az 1.0 T-GDi 3-hengeres 120 lóerős (88 kW), legnagyobb nyomatéka 172 Nm.

A bevezetést követően egy éven belül a Kona motorpalettája tovább bővül az újonnan kifejlesztett, 1.6-literes, négyhengeres turbó feltöltésű dízelmotorral, amely két kimeneti teljesítménnyel lesz elérhető: a hagyományos (előzetesen) 115 lóerős (85 kW) változat hatfokozatú kézi sebességváltóval, valamint első kerék-meghajtással A nagyteljesítményű dízelmotoros változat (előzetesen) 136 lóerőt (100 kW) és erőteljes 320 Nm forgatónyomatékot biztosít, 7DCT-vel kombinálva és az összkerekes és elsőkerék-meghajtás közötti választási lehetőséget.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A dízelmotorra még várni kell, a két 1,6 literes erőforrás 2018 nyarán érkezik kézi-, vagy dupla kuplungos váltóval és akár összkerék-meghajtással. Az igazi nagy dobás az elektromos változat lesz, amelynek műszaki paramétereiről egyelőre annyit tudunk nem hivatalosan, hogy mintegy 200 lóerős lesz, 390 kilométeres hatótávval, de 500 kilométeres hatótávú változat is van a tervek között.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A Kona modernségét mi sem fejezi ki jobban, hogy minden a márkánál alkalmazott technológiai újdonságot hordozhat, head-up kijelzője közvetlenül a vezető látótengelyében egy lapkára vetíti ki a legfontosabb közlekedési információkat. Nyolchüvelykes, érintőképernyős szórakoztató és információs rendszere naprakész, navigációja könnyen kezelhető és elég pontos, okostelefonokkal megfelelően kommunikál, azok tükrözhetők (Android Auto, Apple CarPlay) és akár indukciósan tölthetők. A rendszer hétéves ingyenes előfizetéssel jár, mely valós idejű friss információkat szolgáltat az időjárásról, a forgalomról, a sebességmérő kamerákról, valamint tematizált internetes keresést is lehetővé tesz.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Aktív biztonsági és vezetéstámogató technológiái a legmagasabb szintű európai biztonsági szabványoknak is megfelelnek, az autót Európában tervezték. A biztonsági funkciók között megtalálható a Hyundai első ütközéselkerülő rendszere gyalogosfelismerő móddal, holttér-figyelő, mögöttes keresztirányú forgalomra figyelmeztető rendszer, önálló kormányzásra is képes sávtartó rendszer, a vezető éberségének csökkenésére figyelmeztető rendszer, és a távolsági fényszóró- asszisztenssel. Számos további extra választható: fűthető kormány, okoskulcs, elektromosan állítható ülések, ülésfűtés- és szellőztetés, Krell hifi.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára

Kommentek:

Top 0