• Külföld
Kummer Dóra

Merénylők támadtak az ENSZ támaszpontra, több békefenntartó meghalt

Fegyveresek és öngyilkos merénylők támadták meg az ENSZ mali missziójának (MINUSMA) támaszpontját. Legalább öt békefenntartó meghalt, harmincan megsebesültek - közölte a világszervezet.

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár "háborús bűncselekménynek" minősítette a támadást. A MINUSMA szerint aknavető gránátokat lőttek a támaszpontra és egy kocsiba rejtett bombát is felrobbantottak a támadók. Olivier Salgado, a misszió szóvivője szerint lövéseket is lehetett hallani.

Röviddel a kidali támadás után Timbuktu közelében három mali katonát öltek meg egy rajtaütésben. Mali északi részét 2012 márciusában iszlamista lázadók szállták meg, és az év végéig az ellenőrzésük alatt tartották. Céljuk a központi kormány megdöntése volt. Egy francia vezetésű hadművelettel kiűzték őket onnan, de a fegyveres harcok nem szűntek meg. Az ott maradt francia csapatok az ENSZ-erőkkel szövetségben azóta is próbálják stabilizálni az országot. 

A támadásokat még senki nem vállalta magára. A térségben egyébként tuareg szeparatisták is vannak, akik szerint a pénteki terrortámadásokért iszlamista szélsőségesek felelősek.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16