• Autó
Autószektor

Mercedes nem dobja csak úgy el a Dieselt

Nagyon megosztó vélemények uralkodnak a dízelmotorokról és ezek jövőjéről világszerte. A VW-csoport dízelbotránya hatással volt a piac Diesel-üzemű erőforrásokról alkotott képének erőteljes változására, egyebek mellett mindhárom német prémiumgyártó esetében.

A Mercedes-Benz sziklaszilárdan véli, hogy még igenis van keresnivalója a dízeleknek az autópiacon. A 2018-as Genfi Autószalonon tett sétánk során az elektromos koncepciók mellett találkozhattunk a márka frissített Diesel és új Diesel-hibrid palettájával is, amely előrevetíti számunkra a jövőt.

Hab a tortán néhány német intézet tanulmánya, amelyek érdekes eredménnyel szolgáltak az emissziómérés terén. A Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség szerint 1990 óta körülbelül 70%-kal csökkent Németországban a közlekedés okozta légszennyezés – annak ellenére, hogy sokkal több jármű rója az utakat. Stuttgart, Mainz, Ludwigshafen és Koblenz városában 2017-ben csökkent a nitrogén-oxid eredetű emisszió.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A városi, az erős forgalomhoz közel lévő mérőpontokon a levegő NOx tartalma általában meghaladja a határértéket, míg más területeken jóval ezalatt marad az. A mérőállomások számának növelése pontosabb eredményhez vezet, amely 2020-ig 70%-os, 2025-ig akár 90%-os nitrogén-oxid tartalom csökkenést vonhat maga után.

A dízel részecskekibocsátásért mindössze 7%-ban felelősek a belsőégésű motorok a stuttgarti Neckartor utcában – világított rá a Német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség. Vagyis összességében a belsőégésű motorok kis mértékben járulnak hozzá a részecskekibocsátásért a teljes német városi viszonylatot nézve. Az idei esztendőben várhatóan egy német városban sem lesz határérték-túllépés.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

Ez nagyban köszönhető annak, hogy egyre nagyobb számban találnak gazdára új, tisztább autók. Ugyan az emissziós előírások az elmúlt néhány évben szigorodtak, az ezelőtti járművek szoftverfrissítései által is mérsékelhető a károsanyag-kibocsátás. A Mercedes 2016 óta dolgozik ezen.

A dízelt eltemetőknek érdekes lehet, hogy a legújabb, prémium dízelmotorok a 80 g/km-es laboratóriumi határt képesek alulmúlni NOx-kibocsátásban, valós körülmények között, hidegindítást követően is. A Daimler egyik kutatásfejlesztő vezetője elmondta, a 2020-ban életbe lépő második típusú RDE teszt átlagosan 30 mg/km-es határértékét szeretnék megdönteni 20 g/km-es értékkel, mindezt évekkel a norma életbelépése előtt. A részecskekibocsátás terén is hasonló javulást tűztek ki célul, különösen városi környezetben.

A Mercedes nemrég mutatta be új motorját az OM656-os kódnévvel ellátva. Az egység a csillagos márka egyturbós, dupla megfúvásos, valaha volt legerősebb dízelmotorja, így büszke rá a stuttgarti fejlesztőcsapat. A 3.0-ás jelölés szokás szerint felette áll a valós köbcentinek. A V6 után soros elrendezésű a kétféle teljesítményszintű család, 286 és 340 LE-ről beszélünk. A sima járás mellett a helykínálat szerepel fő okként a váltásnál, mild-hibrid technológia és kipufogógáz utánkezelő rendszerek jobban illeszthetők a blokkra.

Forrás: Autószektor

Forrás: Autószektor

A 340 lóerős kivitelt többször is volt alkalmam kipróbálni. Finom járás, benzinmotorhoz hasonló hang és bőséges erőtartalék jellemzi. 5 másodpercig tart az új CLS-ben a 0-100 km/órás gyorsulás. A sportkupé hibátlanul önvezet dugóban, miközben szól a prémium hifi a masszázsülések társaságában. Formája egyedibb, mint egy E-osztályé, noha szinte mindenben hasonlítanak. Kidolgozása, szín- és anyagkombinációja a mai napig élénken él emlékezetemben, pedig Genfben rengeteg csillagos autóba beültem.

További cikkekért látogasson el az Autószektor oldalára: www.autoszektor.hu

Kommentek:

Top 0