• Élet
Faktor

Saját magunkat pusztítjuk el, emiatt halnak meg a legtöbben

Friss kutatás mutatta ki, hogy mik azok, amiket leginkább beteggé teszik a világot.

A szívbetegségek és a dohányzás okozta halálozás tavaly vetekedett a háborúk és erőszak okozta halálozással - állapította meg egy nemzetközi tanulmány, amely szerint a legtöbben a mentális problémák és a rossz táplálkozás miatt betegek világszerte.

A Lancet pénteki számában megjelent Betegségek globális terhei című tanulmány megállapította, hogy miközben a várható élettartam világszerte nő, a betegséggel eltöltött évek száma is nő, a szegény országokban jobban, mint a gazdagabb országokban.

Az IHME tanulmányának elkészítésében 130 ország több mint 2500 kutatója vett részt - írja az MTI. Mint megállapították, 2016-ban a rossz táplálkozás miatt halt meg minden ötödik ember a világon, a dohányzás pedig 7,1 millió ember halálához vezetett.

A teljes kiőrlésű gabonában, gyümölcsben, magvakban és halolajban szegény, sóban gazdag étrend a leggyakoribb oka az elhízásnak, a magas vérnyomásnak, vércukorszintnek és koleszterinszintnek. A tanulmány szerint a lőfegyverek, fegyveres konfliktusok és terrorizmus miatti halálozás ugyancsak világszerte nőtt.

Az olyan krónikus betegségek pedig, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség a halálozások 72 százalékáért volt felelős a világban. Szívbetegség volt a korai halálozások többségének oka a világ legtöbb régiójában: 2016-ban 9,48 millióan haltak meg miatta. A mentális betegségek szintén nagy súllyal nehezednek az egyes emberekre és a társadalomra is: 1,1 milliárdan küzdöttek pszichológiai, pszichiátriai zavarokkal vagy szenvedélybetegséggel.

A GBD-tanulmány elkészítését a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatja. A kutatás 195 országból és térségből mintegy 330-féle betegség, halálok és sérülés adatait elemzi.

Kommentek:

Top 0