• Élet
Faktor

Mennyire élnek egészségesen az európai fiatalok?

Kevesebb dohányzás, kevesebb alkohol, de több tévé, és egészségtelen táplálkozás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) körülbelül 220 000 fiatal adatainak a kiértékelése alapján készítette egy felmérést arról, hogy mennyire élnek egészségesen a fiatalok Európában és Észak-Amerikában.

Az egészségügyi világszervezet beszámolója szerint, a fiatalok Európában és Észak-Amerikában már ritkábban nyúlnak alkoholhoz és cigarettához, mint régebben. Főleg  a 11 és 15 évesek között az alkohol-, és cigarettafogyasztás 2010 óta jelentősen visszaesett. Viszont egyre gyakrabban esznek egészségtelenül és ennek következtében egyre több a túlsúlyos fiatal.

Illusztráció

Illusztráció

A felmérés szerint főleg a lányok dohányoztak kevesebbet az elmúlt években. Míg 2010-ben  a 15 éves lányok 22 százaléka dohányzott, és 13 évesen szívták el az első szál cigarettájukat, addig 2014 már csak 13 százalékuk. A fiúknál pedig  ez a szám 26 százalékról 22 százalékra csökkent - írja a Spiegel.

Hasonlóképpen nézett ki a helyzet az alkoholfogyasztással is. 2010-ben a megkérdezett 15 évesek 21 százaléka mondta azt, hogy minden héten fogyaszt alkoholt, ezzel szemben 2014-ben már csak 13 százalékuk.

„Azoknak a fiataloknak a száma, akik minden héten fogyasztanak alkoholt és dohányoznak, az elmúlt évtizedben a felére csökkent.”

– mondta Jo Inchley, a tanulmány szerzője. A szakértők szerint azonban jelentős különbségek vannak az egyes országok között. Az európai fiatalok közül leggyakrabban a bolgárok, horvátok és a románok dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. A rossz anyagi körülmények között élő gyerekeknél ez a szám általában magasabb.

Kevés mozgás, sok tévé

A szakértők szerint aggasztó, hogy sok a túlsúlyos fiatal, illetve, hogy nagyon keveset mozognak. Ráadásul átlagosan csak a 15 éves fiúk 29 százaléka és a lányok 37 százaléka eszik naponta gyümölcsöt. 

A fiatalokat arról is kérdezték, hogy sportolnak-e legalább 1 órát naponta, vagy végeznek-e más olyan mozgást, aminél a szívük gyorsabban ver és izzadnak közben. Németországban erre a kérdésre a 15 éves korosztályban csak a fiúk 16 százaléka és a lányok 9 százaléka válaszolt "igen"-nel. Ugyanakkor  60-66 százalékuk jelezte, hogy hétköznap legalább két órát tévénézéssel töltenek.  

Top 0