• Belföld
Faktor

Felfüggeszthetik a menetrendeket a hőség miatt

A melegben a sofőröknek regenerálódásra van szükségük, de sokszor nincs lehetőségük pihenni, pedig ez nem biztonságos.

A kánikulára tekintettel azonnali rendkívüli intézkedésekre, akár a menetrend időszakos felfüggesztésére, az első ajtózás átmeneti szüneteltetésére is kérte levélben a BKV és a Volánbusz vezetését az Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Az EKSZ szerint egyes járatokon embertelen körülmények között, például a tűző napon álló buszban ülve kell várakozniuk a következő fordulójukra a sofőröknek úgy, hogy még szociális helyiség sincs a közelben. Amennyiben nem lesz változás, a szakszervezet a munkavédelmi hatósághoz fordul.

A tűző napon kell várakozniuk.

A tűző napon kell várakozniuk.

Nemes Gábor elnök szerint „több járaton enyhén szólva is aggályos körülmények között dolgoznak a sofőrök, akiknek naponta több tízezer utast kell biztonságban elszállítaniuk. Normál időjárási körülmények között sincs rendjén, hogy egyes végállomásokon nincs szociális helyiség, sőt, például egy bevásárlóközpont parkolójában a tűző napon álló járműben kell hosszasan várakozniuk a buszvezetőknek, vagy akár kellő mennyiségű hűtött ital nélkül vezetni órákon keresztül.”

Szerinte ebben a kánikulában nem szabad mindenáron ragaszkodni a pontos szolgáltatáshoz, hanem az emberek – a sofőrök és az utasok – biztonsága a legfontosabb.

A szakszervezet azt is elvárja, hogy a közösségi közlekedési cégeknél legalább a rendkívüli kánikulában gondoskodjanak a végállomások gyakoribb ellenőrzéséről, takarításáról és a folyamatos ivóvízellátásról azokon a végpontokon is, ahol nincs szociális helyiség, vagyis még vízvételi lehetőség sem. Az EKSZ szerint a rendkívüli kánikulában csúcsforgalomban indokolt az első ajtós felszállás átmeneti szüneteltetése is annak érdekében, hogy az utasoknak és a sofőröknek se kelljen hosszasan várakozniuk a megállókban.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet azt is elvárja, hogy a cégvezetés a rendkívüli forróságban – szintén csúcsforgalomban – függessze fel a menetrendet azért, hogy a buszvezetők a hűvösebb pihenőkben regenerálódhassanak két forduló között legalább azokon a végállomásokon, ahol erre lehetőség van – idézte a közleményt a 24.hu.

Frissítés:

Úgynevezett hőleváltási rendszert vezetett be a BKV a hőségriadó idejére, amellyel biztosított a járművezetők ellátása és igény szerinti leváltása. A BKV szerdai közleménye szerint az elmúlt években kiemelt figyelmet fordítottak a végállomások klimatizálására, az épületekben hűtött italt biztosítanak a sofőröknek, és folyamatosan osztanak palackos ásványvizet és citromlét is. 

Szükség esetén a BKV leváltja a sofőröket és mozgósítja a tartalék szakembereket. Ilyenkor a dolgozók viselhetnek könnyített formaruhát, a nőknél a kendő, a férfiak esetében pedig a nyakkendő viselése nem kötelező, és bermuda nadrágot is szabad hordani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint a következő napokban tovább fokozódik a kánikula, a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat. A hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

Kommentek:

Top 0