• Külföld

Menekülnek a tálibok, lefejezik őket a terroristák

Irak és Szíria után Afganisztánban is megjelentek az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet katonái. Két hét alatt bíróságokat, börtönöket hoztak létre és rettegésben tartják a helyieket. Annyira kegyetlenek, hogy nyilvánosan fejezik le az ellenállókat, amiről filmfelvételeket készítenek és megosztják ezeket az interneten. Tálibok tízezrei hagyták el a hazájukat.

AFP PHOTO / YOUTUBE / ARBEEN UNIFIED PRESS OFFICE

AFP PHOTO / YOUTUBE / ARBEEN UNIFIED PRESS OFFICE

A szélsőséges szunnita szervezet két hete jelent meg Afganisztán Pakisztánnal határos tartományaiban azzal a nem titkolt céllal, hogy a tartományi határok és az afganisztáni-pakisztáni államhatár felszámolásával létrehozza a „kalifátus” új tartományát.

A helyi tálib lázadók azonnal felvették a harcot az elsősorban pakisztániakból álló terrorista csoportokkal, de két hét küzdelem után vereséget szenvedtek - írja a The Times hétvégi kiadása, és ez alapján az MTI. Mára a terrorszervezetnek sikerült elfoglalnia az ország keleti területeit.

A tekintélyes brit konzervatív napilapban idézett diplomáciai források szerint a világot meglepte az Iszlám Állam afganisztáni terjeszkedésének híre. Azt is elmondták, hogy a dzsihádistáknak több pénzük van, mint a táliboknak. Ez is közrejátszhatott a sikerükben, bár az egyelőre nem teljesen világos, honnan finanszírozzák az Afganisztánban harcoló csapatokat.

Ahogy az Irakban és Szíriában is megtörtént, Afganisztánban is elűzték az engedetlen helyieket a dzsihádisták. Több tízezer tálib menekült már el, hátra hagyva hazáját, otthonát, családját.

Azok, akik maradtak, vadállati terrorról beszélnek. A rangos brit napilap újságírójának azt mondták, az Iszlám Állam fegyveresei mindössze néhány hét alatt börtönöket és bíróságokat alapítottak az ellenőrzésük alá vont területeken, és a tőlük megszokott módon brutális kegyetlenséggel igyekeznek mindenkit elrettenteni az ellenállástól. Például nyilvános lefejezéseket tartanak, és az ezekről készített filmfelvételeket közzéteszik online felületeken is. Emellett a hadseregüket is igyekeznek bővíteni. A harmincnégy afganisztáni tartományból huszonötben terjesztik a terrorizmus alapeszméit és próbálnak új harcosokat toborozni.

Az Iszlám Állam terjeszkedéséről itt írtunk korábban.

Top 0