• Tech
Faktor

Megvette a Google.com domaint, jutalmat kapott

A Google nyilvánosságra hozta, mennyi pénzt fizettek Sanmay Vednek, aki cserében elárulta, hogyan tudta egy hibának köszönhetően megvásárolni a Google.com domaint.

Fotó: Europress - Mark Wilson/Getty Images

Fotó: Europress - Mark Wilson/Getty Images

Vednek ez a bravúr még tavaly szeptemberben sikerült, mindössze 12 dollárt (3400 forint) fizetett a világ leglátogatottabb internetes oldaláért. Kezdetben azt hitte, valami hibáról van szó, de aztán meglepődve vette észre, hogy a pénzátutalás sikeres volt, majd kapott egy megerősítő levelet arról, hogy valóban övé a Google.com.

Egészen egy percig, amikor a cég észrevette a bakit, és visszafordították a vásárlást. A Google azonnal megkereste a korábbi alkalmazottat, és jutalmat adott neki. Először sem a cég, sem Ved nem árulta el, hogy mekkora összegről volt szó, de most kiderült, hogy 6006.13 dollárt kapott (azért ennyit, mert ezek a számjegyek hasonlítanak legjobban a google betűsorra), amit azonnal felajánlott egy indiai jótékonysági szervezetnek, ezért a Google megduplázta a pénzt, vagyis végül 12 ezer dollárt fizetett ki.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A cég egyébként gyakran szokott fizetni azoknak, akik felfedeznek hibákat a rendszerükben, csak tavaly két millió dollárnál is többet fizettek különböző számítógépes kutatóknak, akik több, mint 300 biztonsági tippet adtak. Tomasz Bojarski például egymaga talált 70 hibát, ironikus módon az egyik ilyen a webes űrlap kitöltésével volt kapcsolatos – ahol a felhasználók a biztonsági hibákat jelezhették a Google felé.

    Top 16