• Külföld

Megvásárolta a "rossz lányok" hallgatását Berlusconi, nyomozást indítanak ellene

Hét olasz városban indítanak tárgyalást a milliárdos Silvio Berlusconi ellen, aki a vádak szerint fiatal nőket vesztegetett meg. A pénzért, ékszerekért és más luxustárgyakért cserébe Berlusconi szexiorgiáiról ismert fiatal barátnői a bíróságon eskü alatt hazudtak a volt miniszterelnök érdekében.

Fotó: Europress / Tiziana Fabi - AFP

Fotó: Europress / Tiziana Fabi - AFP

Az ügyészek azzal vádolják a 79 éves Berlusconit, hogy korábban nagyjából tíz millió eurót fizetett táncos lányoknak és más „társasági nőknek” azért cserébe, hogy a bíróságon hallgassák el, mi történt valójában a hírhedt „Bunga Bunga” szexpartikon – írja a Guardian.

A vádak szerint a korábbi miniszterelnök készpénzzel és ajándékokkal halmozta el a lányokat, akik cserébe Berlusconi érdekét szolgáló vallomásokat tettek a Ruby-perben: a milliárdost azzal vádolták, hogy prostitúcióra kényszerítette a kiskorú táncost, Karima El-Mahrougot, vagyis ismertebb nevén „Szívtipró Rubyt”.

A milliárdost múlt évben felmentették a vádak alól, de az ügyészek egy új korrupciós vizsgálat elindítását sürgették Berlusconi és 30 másik ember ellen, akik részt vettek a férfi „egzotikus vacsoráin” a luxusházai egyikében.

Az előzetes meghallgatások során Anna Laura Marchiondelli bírónő a tárgyalásokat hét város bírósága között osztotta fel: a legtöbb esetet Milánóban tárgyalják, míg Monza, Pescara, Róma, Siena, Treviso és Torino egy-egy esetre fog koncentrálni. A bírónő ítélkezése szerint ugyanis minden üggyel abban a városban kell foglalkozni, ahol az állítólagos korrupció először történt.

A Ruby-perben Ruby azt vallotta, hogy nem feküdt le az iparmágnással, valamint hogy hazudott a barátnőinek, mikor azt állította, hogy megtette – erről az esetről hangfelvétel készült.

A tárgyalást követő vizsgálat bebizonyította, hogy Berlusconi 7 millió euró értékben adott készpénzt és ajándékokat a lánynak, többek között egy autót, valamint szállást biztosított neki, és az orvosi kiadásait is fedezte.

Berlusconi és Ruby - a tárgyalás a nyomozás szerint messze állt az igazságtól (Fotó: Europress / Filippo Monteforte Guiseppe Aresu - AFP)

Berlusconi és Ruby - a tárgyalás a nyomozás szerint messze állt az igazságtól (Fotó: Europress / Filippo Monteforte Guiseppe Aresu - AFP)

Más tanúk állítólag három millió euró értékben kaptak szolgáltatásokat a hallgatásukért cserébe: lakást, rezsi-fedezetet vagy éppen megélhetési támogatást.

A pescarai bíróság az egykori időjárás-jelentő, Miriam Loddo ügyét kapta meg, míg Monza két lány esetével foglalkozhat: Aris Espinoát Berlusconi állítólag csak „rossz kislánynak” becézte, míg Elisa Toti egyik telefonhívását lehallgatták a hatóságok – ebben az édesanyja azt kérdezi, mennyi pénzt kapott a mágnástól. Treviso Giovanna Rigato ügyét kapta, akit állítólag tévés műsorvezetői állással vesztegettek meg, míg Torinóé lett a Miss Italy szépségverseny döntősének, Roberta Bonosiának tárgyalása. Róma és Siena bírósága pedig két zenészt, Mariano Apicellát és Danilo Marianit fogje kihallgatni.

Berlusconi vonatkozó ügyét szintén eljuttatják az érintett bíróságokra. Emiatt a milliárdos ügyvédje, Franco Coppi azzal viccelődött, hogy az irodája kénytelen lesz új ügyvédeket felbérelni, hogy bírják a munkát, majd azt mondta: „Kicsit öreg vagyok már ahhoz, hogy körbeutazzam Olaszországot.”

Apicella és Mariani, az énekes és a zongorista Berlusconi estélyein zenélt, amelyek állítólag forró orgiákban végződtek – arról kellett tanúskodniuk, hogy ezek az események nem voltak többek civilizált vacsoráknál. Berlusconi mindkettejüktől vásárolt ingatlant – de a nyomozók szerint korábbi állításával ellentétben nem azért, hogy készpénzzel segítse ki a barátait, hanem hogy megvásárolja a hallgatásukat.

Az egykori miniszterelnöknek nem ez volt az egyetlen bírósági esete. 2014-ben adócsalásért ítélték el, de a börtönbüntetés helyett a közmunkát választotta, és idős embereket segített. Júliusban pedig a nápolyi bíróság ítélte el három évre egy szenátor megvesztegetéséért, de jogtechnikai kifogások révén elkerülte a büntetés letöltését.

Top 0