• Tudomány
Faktor

Megváltoztathatja a háborúzást az izraeliek találmánya

A háborúban az egyik legfontosabb feladat a saját és az ellenséges egységek helyzetének meghatározása. Ezt forradalmasíthatja az Izraeli Védelmi Erők programozói és mérnökei által kifejlesztett új találmány.

A Noked – amely a héber „digitális harctéri eljárás” szavakból képzett betűszó – segítségével a parancsnokoknak mindig pontos képük lehet a frontvonalról – írja az Izraeli Védelmi Erők oldala. Láthatják, hogy az egyes csapatok hol helyezkednek el, és valós időben egyeztethetnek a többi parancsnokkal a csapatmozgásokról.

Izraeli katonák bevetés közben (Fotó: Europress / Jack Guez - AFP)

Izraeli katonák bevetés közben (Fotó: Europress / Jack Guez - AFP)

EZT IS AJÁNLJUK:

    A Noked segítségével három dimenziós térképen látható a csatatér, a használók pedig kiválaszthatják, hogy milyen információk jelenjenek meg a képernyőn. Ha egy egység nehezen védhető helyzetbe kerül, a három dimenziós térkép segítségével új helyet kereshet, és erről a többi egység azonnal értesül. Ez jelentősen megkönnyíti az összetett csapatmozgások végrehajtását.

    A találmány prototípusát nemrégiben mutatták be egy új fejlesztésekkel foglalkozó találkozón az izraeli Ben-Gurion Egyetemen. A fejlesztésért felelős Moshe Castro őrnagy hat katonájával tesztelte a rendszer működését: „kipróbáltuk, és működött. Hiszek a rendszerben, és hiszek abban, hogy a hadseregnek minél szélesebb körben kéne használnia” – mondta utána.  Ehhez először a hadsereg vezetőitől kell forrást szereznie a fejlesztés folytatásához.

    Top 16