• Külföld
Faktor

Elképesztő dolog történt az űrben az ikerpár egyik tagjával, míg testvére a Földön volt

Scott Kelly DNS-ének egy részre örökre más lesz, mint testvéréé.

Az amerikai űrhivatal, a NASA olyan szerencsés helyzetben van, hogy egy űrhajós ikerpáron tesztelheti, milyen hatással van az emberi szervezetre az űrbéli tartózkodás.

Scott Kelly egy 2015-16-os küldetés során 342 napot töltött a nemzetközi űrállomás fedélzetén, míg egypetéjű ikertestvére, a vele azonos genetikai állománnyal rendelkező Mark, aki egyébként szintén űrhajós, csak már visszavonult, a Földön volt.

Fotó: Europress - AFP/NASA/Bill Ingalls

Fotó: Europress - AFP/NASA/Bill Ingalls

EZT IS AJÁNLJUK:

  Kelly tavaly márciusban tért vissza a Földre, a NASA kutatói pedig azonnal vizsgálatok alá vetették, és meglepő eredményre jutottak: az űrhajós telomerjei, vagyis azok a kromoszómasapkák, amelyek az életkor előrehaladtával rendszerint megrövidülnek, Scott űrbéli tartózkodása során meghosszabbodtak.

  A NASA minderre már 2017-ben rájött, de a kutatókat annyira meglepték az eredmények, hogy egészen idén január végéig tartott, míg igazolni tudták őket. És bár Kelly űrben megváltozott telomerjeinek többsége a landolás után mindössze két nap alatt visszarövidült, további meglepetésre kiderült, hogy 7 százalékuk maradandó változáson ment át, és még most is ugyanolyan hosszú, amekkorára az űrben nőtt.

  Az eredmények nemcsak a NASA-t, de magát Scott Kellyt is meglepték – mondta a Marketplace-nek adott interjújában. 

  A NASA azt is megemlíti, hogy a tipikus, féléves küldetésekhez képest kifejezetten hosszú, csaknem egyéves űrbéli tartózkodás Kelly kognitív képességein mit sem változtatott, az űrhajós gyorsasága és pontossága viszont kimutathatóan romlott ikertestvéréhez képest. A kutatók szerint mindez a földi gravitációnak és Scott Földet érést követő sűrű programjának tudható be. 

  Kommentek:

  Top 16