• Belföld
Vági Barbara
Vági Barbara

Megváltozott az influenza elleni oltóanyag

Erős influenzajárvány volt tavaly – ezt mondta Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ főorvosa a Faktornak. Több mint félmillió ember ment orvoshoz súlyos, influenzaszerű tünetekkel. Azért volt ilyen nagy járvány, mert az oltóanyagban lévő vírustörzsek idő közben megváltoztak, és vélhetően kevésbé volt hatékony a védőoltás.

Már figyelik a vírustMúlt héten elindult az influenzafigyelő szolgálat. Ez azt jelenti, hogy 1400 házi- és gyerekorvos jelenti a betegforgalmat, és jelent az ÁNTSZ-nek, hogy hányan jöttek influenzaszerű tünetekkel. A múlt heti jelentés szerint 4300-an lettek betegek – megfáztak, fájt a torkuk, ezért mentek orvoshoz. A meghűléses, légúti tünetekkel is járó betegségek az őszi időszakban  jellemzőek – ezt mondta Molnár Zsuzsanna –, amelyet többféle baktérium vagy vírus okozhat az influenzavíruson kívül. Azt is mondta, hogy mindenképpen el kell menni háziorvoshoz, ha valaki megbetegszik, ugyanis az orvos tudja megállapítani, hogy mi okozza a betegséget, és hogy kell-e gyógyszert szedni. Az influenza általában magas lázzal jár, és rengeteg szövődménye lehet – vírusos vagy bakteriális tüdőgyulladás, de középfül- és arcüreggyulladás is kialakulhat.

Az úgynevezett szentinel orvosok légúti mintákat is küldenek az Országos Epidemiológiai Központ Légúti Vírus Osztályára, azért, hogy megállapítsák: influenzavírus okozta-e a tüneteket. Az első influenza-pozitív minta után több hét kell a járvány kialakulásáig.  Ez általában újév után kezdődik, és akár márciusig is eltarthat.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Getty Images/Justin Sullivan

  Fotó: Getty Images/Justin Sullivan

  60 év felett ingyenes az oltásLegkésőbb november második hetében már megérkeznek az ingyenes oltások a háziorvosokhoz. Összesen 1 millió 300 ezer oltóanyagot visznek ki. Molnár Zsuzsanna azt mondta, hogy míg az elmúlt években egészségi állapotuktól függetlenül a 65 év felettiek, az előző szezontól már a 60 éves vagy annál idősebbek kaphattak ingyenes influenza elleni védőoltást.  Ezen kívül – életkortól függetlenül – a krónikus betegek, a terhesek, továbbá az egészségügyi dolgozók, az ápolást, gondozást nyújtó intézmények dolgozói kaphatják meg ingyenesen a védőoltást.  

  Változtak a vírusok - változott az oltás isAz oltóanyag összetétele megváltozott a tavalyihoz képest. Az előző szezonban használt oltóanyaghoz képest más A(H3N3) és a B vírustörzs került az oltóanyagba. A járványügyi szakemberek azt remélik, hogy az idén hatásosabb lesz az influenza elleni védőoltás, mint a tavalyi volt.

  A főorvos azt mondta: még az idén oltassák be magukat az emberek – amíg a vírus nem kezd terjedni. A védettség kialakulásához 1-2 hét kell, amely legalább 6 hónapig tart – vagyis nem kell attól félni, hogy jövő év elejére, mire megérkezik a járvány, már nem lesz védettség.

  Top 16