• Tudomány
Maksa Mónika

Megtalálták a világ legrégibb teáját a császár mellé temetve

A Kínai Tudományos Akadémia régészei 2150 évvel ezelőtti teát találtak. A kínaiak már akkor is nagyon szerették a teát. Olyannyira, hogy a halottak mellé temették, hogy a túlvilágon is élvezhessék a forró italt.

Korábban még sosem találtak ennyire régi teát. Csak arra utaló ősi szöveget, amelyben arról lehetett olvasni, hogy Kína Tibetbe exportálta a teafa levelét. A most talált leveleket tömegspektrométerrel (a tömegspektrométerrel egyes részecskék tömegét lehet meghatározni) vizsgálták meg, és megállapították, hogy a Krisztus előtt a második században élő Csing-ti császár mellé teát temettek. A Han dinasztiából származó császár melletti levelek 2150 évesek, a császár ugyanis Krisztus előtt 141-ben halt meg.

Illusztráció.

Illusztráció.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A sírban más élelmiszereket is találtak, a tea mellett köles és rizs is volt, hogy a császár a túlvilágra magával vihesse azokat. De nem csak tea és étel, hanem egyéb használati tárgyak is voltak a holttest mellett. Fegyverek, kerámia figurák, kerámia állatok és valódi méretű szekerek az eléjük fogott lovakkal szintén a sírba voltak temetve.

EZT IS AJÁNLJUK:
    Csing-ti. Forrás: Wikipédia

    Csing-ti. Forrás: Wikipédia

    A császár a kínai történelem fontos alakja volt, népe életszínvonalát növelni kívánta, ezért csökkentette az adókat. A bűnözőkkel szemben pedig humánus eljárásra hívta fel a kínaiakat. Az arisztokrácia hatalmát is csökkentette.

    A felfedezés a tea eredetének felderítésében is segít. A sírban a legkiválóbb minőségű teát találták meg a régészek. A tea növény levelei kibontatlan állapotban voltak egy fadobozban – írja az Independent.

    Top 16