• Külföld
Faktor

Durva harc folyt a túlélésért: felfedeztek egy emberszabásút, amelynek esélye sem volt

Pont ugyanazt ette, mint a nála sokkal nagyobb és ügyesebb gibbonok, végül ki is halt.

Ismeretlen kihalt emberszabású fajt azonosítottak egy elfekvő őrlőfogból amerikai őslénykutatók. A Kenyában talált fog mérete és típusa alapján ez a valaha létezett legkisebb főemlős, a faj kifejlett egyedei alig 3,5 kilósak lehettek. Ez nagyjából egy kisebb mai házimacskának felel meg.

A Simiolus minutus a mai gorillák, csimpánzok, orangutánok rokona volt, de törpe volta miatt nem sok esélye volt az evolúciós versenyfutásban. Bő 12 millió éve a nála nagyobb gibbonokkal kellett volna ugyanazon a lombkoronaszinten küzdenie a táplálékért, ezért kihalt.

EZT IS AJÁNLJUK:

  „Ugyanazt próbálták csinálni, mint a karcsúmajomformák, ami nem volt túl bölcs, mert messze nem ugyanolyan volt a felszerelésük” – állapította meg James Rossie, a New York-i Stony Brook University kutatója.

  Legyőzték az emberszabásúakat a hozzá hasonló gibbonok.

  Legyőzték az emberszabásúakat a hozzá hasonló gibbonok.

  A még 2004-ben egy régészeti ásatáson talált őrlőfog alapján most azonosították a fajt. A fog jóval kisebb volt, mint a többi emberszabásúé, jellege alapján pedig kikövetkeztethető, hogy a faj étlapja mindenekelőtt levelekből állt. Ugyanez volt a számukra versenytársat jelentő nagyobb majmok étrendje is, akik így elorozták előlük a táplálékot. A felfedezés összefüggésben állhat azzal az ismert, de eddig kellőképpen meg nem magyarázott ténnyel, hogy 8-14 millió évvel ezelőtt a majomfajok egyre több helyen kiszorították a főemlősöket. Ezt követően csak a nagyobb főemlősfajok maradtak meg, míg a majomfajok elszaporodtak a Földön – a New York Times-ban idézett kutatók szerint ezután jött el igazából „a majmok bolygója”.

  Kommentek:

  Top 16