• Külföld
Faktor

Megtalálták a 7 éve ellopott értékes festményt

Megtalálta a norvég rendőrség Edvard Munch (1863-1944) norvég festő Történelem című litográfiájának egy egyedülálló változatát, amelyet 2009 novemberében loptak el a Nyborg Kunst oslói galériából.

A hét elején a rendőrök elfogtak és előzetes letartóztatásba helyeztek két embert. A rendőrség szerint az elfogottak nem a tolvajok, hanem büntetett előéletű orgazdák.

2009-ben ismeretlenek éjszaka betörték a galéria utcafronti üvegét, majd a festmény megszerzése után egy kisteherautóval menekültek el. A teherautót a közelben megtalálták, a tolvajok azonban megszöktek.

A Történelem című kőnyomatot több példányban készítette el a norvég szimbolista festő, de az ellopott példány az egyetlen, amelyet saját kezűleg színezett ki. Éppen ezért szakértők akkor úgy gondolták, lehetetlen eladni a műtárgypiacon az 57x98 centiméteres festményt - írja az MTI.

A lopás után szakértők 2 millió koronára (körülbelül 70 millió forintra) becsülték az ellopott műalkotás értékét.

Az expresszionizmus előfutáraként számon tartott norvég művész alkotásai igen népszerűek a tolvajok körében.

1994-ben az oslói Nemzeti Múzeumból lopták el Sikoly című képének egyik változatát,

a rablók azonban három hónappal később visszaadták a festményt. A Sikoly egy másik példányát a Madonna című alkotással együtt 2004 augusztusában a Munch Múzeumból vitték el. Ezek a képek súlyosan megsérülve két évvel később kerültek elő.

Top 0