• Élet
Faktor

Teljesen új tápanyagot fedeztek fel, jobb mint a zsír, a szénhidrát vagy a fehérje

Rengeteg energiával képes ellátni az emberi testet.

Szakértők egy csoportja olyan színtelen, szagtalan folyadékot fejlesztett ki, amelyből egy kis üvegnyi 120 kalóriát tartalmaz – ez nagyjából egy fehér lisztből készült kifli energiatartalmának felel meg. Az ital ráadásul nem tartalmaz zsírt, fehérjét és szénhidrátot sem.

A folyadékban található energia forrása a keton – írja a Business Insider. Geoff Woo, a HVMN társalapítója és vezérigazgatója a vegyületet a negyedik makrotápanyagnak nevezi.

„Nem zsír, nem fehérje, nem szénhidrát, de a test üzemanyagot nyer belőle” – mondta Woo.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Ezen a képen fehérje, zsír és szénhidrát is van.

  Ezen a képen fehérje, zsír és szénhidrát is van.

  A HVMN első ketonos termékét, egy színtelen italt, nagyjából 60 grammos üvegekben árulja. A folyadék nemcsak energiaforrás, de teljesítménynövelő is. A termék kifejlesztésére a cég 60 millió dollárt költött, a kutatásba az Oxfordi Egyetem is bekapcsolódott.

  A bevitt energia 50-70 százaléka származik szénhidrátokból, ha pedig a szervezet nem jut hozzá ezekhez, akkor a zsírokat kezdi el használni. A zsírok felhasználása során a test egy keton nevű molekulát termel.

  Ezt a folyamatot veszi alapul a magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú ketogén diéta. Az étrend hatására a szervezet azt hiszi, hogy nem jut elég táplálékhoz, így zsírégetésbe kezd.

  Brianna Stubbs, az Oxford-i Egyetem posztgraduális hallgatója és a HVMN kutatásának vezetője csapatával arra jutott, hogy a keton közvetlen bevitelével rengeteg energiához juttathatnák a testet. Egy 2016-os tanulmányban már bemutatták, hogy miként hat a ketonos ital a profi kerékpározók teljesítményére. A versenyzőknek a kísérletben 30 percen át tekernie.

  A ketonos italt fogyasztó alanyok a vizsgálatban átlagosan 400 méterrel hosszabb távot tettek meg, mint a zsírban vagy szénhidrátban gazdag folyadékot fogyasztók.

  A szakértők szerint az ital megivása után 1 órával már olyan szintű a test ketonszintje, mintha egy héten át böjtölt volna az ember. A folyadék előnye, hogy nem stimuláns, így nem okoz kellemetlen mellékhatásokat.

  Kommentek:

  Top 16