• Külföld
Faktor

Megtalálhatták Cook kapitány hajóját

Nagyon valószínű, hogy megtalálták James Cook kapitány Endeavour nevű hajójának roncsait a newporti kikötőnél - jelentették be amerikai tengeri archeológusok.

A felfedezésről a kutatók szerdára ígértek bővebb tájékoztatást, de mint mondták, 80-100 százalékig biztosak abban, hogy az Endeavour került elő. A brit felfedező 1778-ban elsüllyedt hajójának roncsaira az amerikai partok közelében bukkantak rá egy tengeri régészeti kutatási program (Rhode Island Marine Archaeology Project, RIMAP) tudósai.

Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

A hajó lehetséges helyének meghatározásához Londonban lévő dokumentumokból indultak ki, majd elemezték a lehetséges helyszíneket, ahol elsüllyedhetett. A kutatók azt állítják, hogy a newporti kikötőnél öt további hajóroncs társaságában találták meg a híres vitorlást, írja az MTI.

Cook kapitány 1768 és 1771 között térképezte fel a Csendes-óceán délnyugati részét az Endeavour fedélzetén. A hajó később számos kézen átment, amíg - új néven, Lord Sandwichként - bevetették a háborús blokádban. A hajót az amerikai telepesek és a britek közötti Rhode Island-i csata előtt küldték a tenger fenekére.

Top 0