• Kultúra
Faktor

Megtalálhatták az egyetlen fotót Van Gogh-ról

Antonio De Robertis, a világ egyik legelismertebb Van Gogh kutatója egy 1888-ban, Párizsban készült csoportképen fedezte fel a holland festőt. Állítását arra alapozza, hogy a képen látható alak nagyon hasonlít a Van Gogh által festett önarcképekre, mellette pedig a festő egyik legjobb barátja áll. Azt nem lehet tudni, hogy a csoportkép milyen alkalomból készült.

Antonio De Robertis lelkesen mesélt a kép jelentőségéről az egyik olasz művészeti folyóiratnak:

Megtaláltuk az egyetlen fényképet, amin Vincent Van Gogh felnőttként látható. Eddig csak 13 és 19 éves korában készült képeket ismertünk róla.
Az 1888-as csoportkép, bekarikázva Van Gogh. A fotó a párizsi Nemzeti Művészettörténeti Intézet birtokában van.

Az 1888-as csoportkép, bekarikázva Van Gogh. A fotó a párizsi Nemzeti Művészettörténeti Intézet birtokában van.

A kép De Robertis szerint 1888 februárjának első felében, a híres párizsi Julien festőakadémián készült, és 34 férfit ábrázol – írja az Independent. A kutató két megfigyelésre alapozza a felfedezését.

Az egyik, hogy a képen látható egyik férfi nagyon hasonlít az önarcképeinek köszönhetően megismert Van Goghra. A másik, hogy mellette Andries Bonger áll, aki Van Gogh barátja volt, és öccse, Theo Van Gogh sógora.

Van Gogh egyik legismertebb önarcképe

Van Gogh egyik legismertebb önarcképe

De Robertis arról is beszélt, hogy a képen szereplők elhelyezkedés is alátámasztja az állításait: „Megfigyelhető, hogy a képen a szereplők nemzetiség szerint csoportosulnak (…) Az ausztrálok, csakúgy mint például a hollandok, egymás közelében állnak”.

A kép készítésének idején Van Gogh 35 éves, látogatóban volt Párizsban, nem az Akadémián tanult. A kutatások szerint nagy hatással volt rá az impresszionisták szín- és fénykezelése.

A képen – ami a párizsi Nemzeti Művészettörténeti Intézet birtokában van – Van Gogh mellett más híres festő is szerepel: Paul Gauguint a mai napig az egyik leghíresebb poszt-impresszionista festőként tartják számon. A fotót egy Edmond Bernard nevű fényképész készítette, de azt nem lehet tudni, hogy milyen alkalomból: a képen nem csak festők szerepelnek, és nem is ismerték egymást mindannyian.

Van Gogh 1890-ben, a testvére keze között halt meg, két nappal azt követően, hogy hasba lőtte magát. Annak ellenére, hogy életében nem volt túl ismert, munkássága nagy hatást gyakorolt a 20. századi művészetre.

Top 0