• Politika
Faktor

Megszűnik a Klik

Rétvári Bence az ATV Reggeli Start című műsorában arról beszélt, hogy az országgyűlés tavasszal olyan új szabályozást alakít ki, ami alapján ősszel már egy új, kevésbé központosított rendszert tudnak létrehozni.

Az államtitkár azt is mondta, hogy az oktatásban valós probléma a diákok túlterheltsége és a Klik működése.

Vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk, amiken javítani kell. A Klebelsberg nyáron, mint olyan megszűnik.

- mondta Rétvári Bence a tévéműsorban. Az új rendszer részleteit nyáron dolgozzák ki és szeptember elejétől fog működni.

Rétvári Bence a Magyar Időknek is beszélt a kormány közoktatást érintő terveiről. Azt mondta, hogy a köznevelési kerekasztal április 30-áig kidolgozza azokat a terveket, amelyek alapján már a következő tanévtől csökkenhet a diákok óraterhelése. Annak a tanulónak, aki ott marad tanítás után a napköziben, nem lehet otthonra is házi feladatot adni. Azt kell biztosítani, hogy a napköziben fel tudjon készülni a másnapi iskolára. A tervek végrehajtásához a köznevelési törvényt és a Nemzeti Alaptantervet is módosítani kell.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az óraszámok kialakításakor a gyerekek érdekeit kell szem előtt tartani. Legfontosabb feladat a kerettantervek átfogó felülvizsgálata. Csökkenteni akarják a gyerekeket terhelő lexikális tudásanyagot is. de ugyanilyen fontos a diákok alapkészség-fejlesztése is.

Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésre sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. Ennek érdekében erősíteni kell a modern pedagógiai módszerek alkalmazását is.

- mondta a lapnak Rétvári Bence. A Nemzeti Alaptanterv koncepcióját év végéig dolgozzák ki, az új alaptantervet a következő évben fogadják el.

Tanárok hetek óta tiltakoznak a Klik és az oktatási rendszer működése ellen. Március 15-én többezres tüntetés volt a Kossuth téren, jövő héten szerdára pedig egy órás sztrájkot helyezett kilátásba a Tanítanék Mozgalom.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február elején  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár távozik posztjáról, helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár került. Február végén változás történt a Klik vezetői posztján, Pölöskei Gábornét nevezték ki az intézmény élére - emlékeztet az MTI.

Top 0