• Külföld
Faktor

Megszólalt az Iszlám Államtól megmentett 16 éves svéd lány

Az Iszlám Állam által ellenőrzött területekről kimentett svéd tinédzser azt mondja, a barátja kérésére ment Szíriába, mert fogalma sem volt arról, hogy terroristákhoz akar csatlakozni.

Ahogy a Faktor is megírta, a kurd speciális erők a múlt héten mentettek ki egy 16 éves svéd lányt Moszulból. A lány megmenekülése után most nyilatkozott először, és azt mondta a Kurdistan 24 nevű hírportálnak, hogy a barátja miatt került az Iszlám Államhoz. Még 2014-ben, 14 évesen ismerkedett meg vele, miután abbahagyta az iskolát. „Kezdetben jól elvoltunk, de aztán elkezdett Iszlám Állam-videókat nézni és ezekről beszélni” – mesélte a kapcsolatukról.

Ezután azt mondta, hogy szeretne elmenni az Iszlám Államhoz, én meg azt mondtam, hogy oké, nem gond, mert nem tudtam, hogy mit jelent az Iszlám Állam vagy az iszlám.

2015 májusában indultak el Svédországból, ahonnan busszal, vonattal és autóstoppal utaztak el Törökországba. Útközben Magyarországon is áthaladtak. A török-szíriai határt Gaziantep közelében léptek át, és Szíriában találkoztak az Iszlám Állam katonáival. Innen más férfiakkal és nőkkel együtt busszal vitték őket az iraki Moszulba, ahol a barátjával közösen kaptak egy házat. A házban azonban nem volt sem folyóvíz sem villany, ami nagyon meglepte a svédországi körülményekhez szokott lányt:

EZT IS AJÁNLJUK:
  Teljesen más volt. Svédországban mindenünk megvan, és amikor ott voltam, nem volt semmink

  – mondta mosolyogva. Arról is beszélt, hogy pénze sem volt, ezért nagyon nehéz volt az élete.

  A kurd antiterrorista erők Marlin Stivani Nivarlain néven azonosították a lányt, akinek a fotóját is közzétették (fotó: KRSC)

  A kurd antiterrorista erők Marlin Stivani Nivarlain néven azonosították a lányt, akinek a fotóját is közzétették (fotó: KRSC)

  Amikor lett egy telefonom, felhívtam az anyukámat, és azt mondtam, hogy haza akarok menni

  - mesélte a szabadulásáról. Az édesanyja volt az, aki ezután kapcsolatba lépett a svéd hatóságokkal. A lány még annyit tett hozzá, hogy szeretné megköszönni, hogy megmentették, és ezzel lehetővé teszik, hogy újra találkozzon a családjával és boldog élete legyen.

  A svéd tinédzsert február 17-én mentették ki Moszul közeléből a kurd speciális erők, azóta Irak kurdok által ellenőrzött részén van. A Kurdisztáni Régió Biztonsági Tanácsa egy közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a svéd hatóságok és a lány családtagjai kérték fel őket arra, hogy segítsenek megkeresni és kihozni a lányt. A tinédzser most arra vár, hogy átadják a svéd hatóságoknak, és hazaküldjék Borasba, ahonnan barátjával 2015-ben elindult Szíriába. A BBC úgy tudja, hogy a lány terhes volt, amikor Szíriába érkezett, erről azonban nem beszélt az interjúban.

  Az Iszlám Állam ellen létrejött globális koalíció megbízottja nemrég arról beszélt, hogy jelentősen, harmincötezerről huszonötezerre csökkent azoknak a száma, akik külföldről csatlakoztak harcosként a terrorszervezethez. Erről ide kattintva olvashat bővebben. A terrorszervezet által kiképzett gyerekkatonákról pedig itt írtunk részletesen.

  Top 16