• Belföld
Faktor

Megszólalt a budapesti túszejtő édesanyja, szerinte ez a magyarázat a fogolyszökésre

Minél előbb szeretné látni a fiát.

Apja korai halála és a rossz társaság, amibe keveredett – ezzel magyarázta a bíróságról megszökött túszejtő rab, a 35 éves Sz. Károly anyja, hogy gyereke már fiatalon bűnöző lett.

Fotó: police.hu

Fotó: police.hu

A férfi Kőbánya egyik legszegényebb részén élt az édesanyjával egészen addig, amíg 2017-ben le nem tartóztatták. Az asszony még mindig a történtek hatása alatt, nehéz szívvel beszélt a Blikknek fiáról.

"Károllyal kamaszként sem volt semmi gond, egészen addig, amíg egy nagyon rossz társaságba nem keveredett. Jószívű gyerek volt, pedig az apja nem élt velünk, és sajnos korán meg is halt. Biztos, hogy az erős kéz is hiányzott neki, pont ami megállíthatta volna, amikor 18 évesen elindult a lejtőn. Miután behálózták, nem volt megállás: szinte rohamléptekben haladt a veszte felé. Amikor az első ügye után kiszabadult, azt mondta nekem, hiányzik neki a börtön. Nem akartam hinni a fülemnek!" – emlékezett vissza Sz. Károly édesanyja, utalva egy régi, emberölési kísérlet ügyére, amiért a férfi akkor rács mögé került.

Az asszony a következő akció, a 2017-es bankrablás idején dolgozott: amikor hazaért, már rendőrök várták.

"Pokoli volt hallani, azt hittem megsemmisülök. Nagyon elítélem, amit csinált, de akkor sem engedtem el a kezét, ahogy most sem fogom. Ő csak rám számíthat. A mostani szörnyű tettéről rokonok értesítettek: ahogy hallották a hírekben, hogy Sz. Károly, és hogy mennyi idős, tudták, hogy csak róla lehet szó. Nekem meggyőződésem, hogy a fiam meg akart halni, azért követte el ezt az őrültséget. Attól félek, nem érem már meg az ő szabadulását!" – mondta szomorúan az asszony, aki, amint tudja, szeretné meglátogatni fiát a börtönben.

Sz. Károly 2017-ben kirabolt egy kőbányai bankfiókot, ám menekülés közben elütötte egy autó. Tettéért kilenc év börtönt kapott, de közben rongálás és garázdaság miatt is eljárás indult ellene: ennek az ügynek a tárgyalása zajlott február 15-én a Fővárosi Törvényszéken. Az ítélethirdetést követően Sz. rátámadt a büntetés-végrehajtás őrére, megszerezte annak fegyverét. A Markó utcai épületből úgy jutott ki, hogy túszul ejtett egy biztonsági őrt. Az utcán elengedte a túszt, ám egy másikat ejtett: beugrott egy 63 éves férfi autójába, akinek a fejéhez pisztolyt szorítva vitette magát a Szentmihályi útig. Ott kiugrott az autóból, megpróbált átülni egy Mercedesbe, ám a sofőr szembeszállt vele. A hosszú percekig tartó dulakodás után a rendőrök öt lövéssel vetettek véget Sz. Károly ámokfutásának.
Kommentek:

Top 0