• Politika
Faktor

Megszólal a jobbikos képviselő a Faktornak, aki a saját anyjának adott az állami támogatásból

Lukács László György az egymillió forintos kampánykeretből a legnagyobb összeget, 300 ezer forintot jogi tanácsadásért édesanyjának fizette ki, írta meg a Pesti Srácok. A jogi végzettségű képviselő szerint erre azért volt szükség, mert ő nem volt jártas a választással összefüggő jogi kérdésekben. A Faktornak Lukács azt mondta, minden ezzel kapcsolatos információ megtalálható az Államkincstár által közölt kimutatásban. Lukácsról az is kiderült, résztulajdonos volt egy orvosokat külföldre közvetítő cégben - miközben a parlamentben az orvosok elvándorlása miatt kritizálta a kormányt.

Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2014-es kampányban az állami támogatásból rendelkezésére álló egymillió forintos keretből 650 ezer forintot hirdetésekre, reklámanyagok készítésére fordított, 300 ezer forintot pedig édesanyjának fizetett jogi tanácsadásért – írja a Pesti Srácok.

Lukács László tavaly nyáron a parlamentben (Fotó: MTI - Soós Lajos)

Lukács László tavaly nyáron a parlamentben (Fotó: MTI - Soós Lajos)

A szolgáltatást Lukácsnak egy veszprémi telephelyű, a képviselő édesanyjához tartozó vállalkozás nyújtotta – erre a címre van bejegyezve Lukács édesanyjával közös ügyvédi irodája is. Lukács az üggyel kapcsolatban elmondta, az ügyvédi megbízásról nem kíván nyilatkozni, jogi végzettsége ellenére pedig azért volt szüksége az eljárásjogi tanácsadás címen igénybe vett szolgáltatásra, mert "nem volt szakmai jártassága" a választási helyzetben felmerülő kérdésekkel kapcsolatban.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Lukács a Faktornak azt mondta, az, hogy a kampány során jogi tanácsokért fizetett egy családtagjának, a „Pesti Srácok állítása”, és minden ezzel kapcsolatos információ megtalálható az Államkincstár által közölt kimutatásban – Lukács szerint „ebből kell kiindulni”, és azt nem tudja kommentálni, hogy „ebből milyen következtetést” von le az újság. Azt korábban a szoljon.hu is megírta, hogy Lukács a kimutatás szerint valóban 300 ezer forintot költött jogi tanácsadásra.

  Lukács a Faktornak úgy fogalmazott, a Pesti Srácoknak elmondott mindent, amit az esettel kapcsolatban fontosnak tartott, azt pedig az újságírói szabadság részének tekinti, hogy ebből milyen, „saját szájuk íze szerinti” cikket írtak. Állítása szerint azért nem cáfolta a lap értesüléseit, mert nem kíván az üggyel foglalkozni, és szerinte a cikk szerzőinek kell álláspontjukat megvédeni.  

  62 orvost helyeztek el Írországban

  A Pesti Srácok azt is megírta, hogy szintén az említett veszprémi címen található a Lukács László György testvére, Lukács Szilveszter tulajdonában lévő Doctors Abroad Orvosi Egészségügyi Tanácsadó és Szolgáltató Kft, amelyben a képviselő is résztulajdonos volt korábban. A kft fő bevételi forrása magyar orvosok külföldre közvetítése volt. A cég tevékenységéről Lukács 2012-ben nyilatkozott egy ír lapnak: arról beszélt, hogy az év első felében 62 orvost helyeztek el Írországban.

  2014-ben viszont Lukács azért kritizálta a kormányt a parlamentben, mert „5 éve képtelen megállítani az dolgozók elvándorlását”. A képviselő azt mondta, nem érez ellentmondást a cég tevékenysége és az egészségügyi dolgozók elvándorlása miatti kritikája között, és csupán jogi segítséget nyújtott testvére vállalkozásának.

  Top 16