• Belföld
Faktor

Nagyon kevés termett, bajban az ország krumpli- és hagymaellátása

Az idei nyár nem kedvezett a hagymának és a krumplinak.

Rossz hatással volt a száraz időjárás a hagymafélék és a burgonya termesztésére, miközben jó évet zárt a napraforgó és a paradicsom – közölte a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a köztelevízió műsorában. Domján Erika elmondta: burgonyából kevesebb termés lett, mert a klíma nem volt optimális a termesztésére, virágzáskor kellett volna a legtöbb nedvességet kapnia. A szakértő szerint csak olyan fajtákat volna érdemes választani, amelyek bírják ezt a klímát - írja az MTI.

Illusztráció.

Illusztráció.

A hagymafélékre nemcsak a víz­hiány volt rossz hatással, bizonyos területeken a viharkárok is megtizedelték a termést – ismertette hozzátéve, hogy Hollandiában és Németországban is kevesebb termés lett, az árak emelkedése viszont abból a szempontból jó, hogy emiatt többen kezdenek majd a növény termesztésébe. Fokhagymából évek óta behozatalra szorul az ország, vöröshagymából is jelentős az import, mert Magyarországon nem termelnek kellő hatékonysággal.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy a napraforgóra és a kukoricára jó hatással volt a vízhiány, mert a gombás betegségek kevesebb eséllyel élik túl a száraz időszakot. Szerinte a napraforgó ára a termésmennyiség miatt nem fog jelentősen emelkedni.

A gyümölcsöknél szélsőséges eredmények születtek, a meggy például nem jól termett, almából viszont 700-720 ezer tonnát szüretelhetnek a termesztők.

Kommentek:

Top 0