• Külföld

Megszaporodtak a farkasok, kilőnék őket

Miután az elmúlt évtizedekben több millió eurót fordított a kihalófélben lévő farkasok megmentésére, az olasz környezetvédelmi minisztérium ezúttal több példány kilövését tervezi.

Elsősorban az Appenninekben szaporodtak el a farkasok és jelentenek egyre nagyobb veszélyt az állattenyésztőknek – írta a La Repubblica.

Az Appenninekben a becslések szerint 2500, az Alpok térségében 150 példány él. Elsősorban Toszkánában, ahol mintegy 600 farkas él, panaszkodnak az állattenyésztők arra, hogy egyre több birkát, borjút és szamarat tépnek szét a farkasok. Toszkána ezért egy négymillió eurós, hároméves tervet indított az állattenyésztők kártalanítására.

A környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, ha a farkasállomány mérete a lakosság számára veszélyessé válik, akkor ki szabad lőni őket.

illusztráció

illusztráció

„Végre felismerte a kormány, hogy az állattenyésztők nem bírják tovább a farkasok állandó támadásait. Az agresszív példányok megölése megoldást jelent" – mondta egy mezőgazdasági szervezet szóvivője.

A kormány tervei azonban az állatvédők tiltakozását váltottak ki. Az egyik szervezet szerint ez visszalépés a fél évszázaddal ezelőtti múltba. „A farkasok megölése erkölcsi és tudományos szempontból elfogadhatatlan" – mondta az állatvédők szóvivője.

Nem csak a farkasok jelentenek problémát a hegyvidéki területeken. A szarvasok száma 1980 óta 700 százalékkal nőtt Olaszországban, a zergéké 120 százalékkal. Problémát okoznak a vaddisznók is, amelyek száma csak 2000 óta 400 százalékkal emelkedett. Toszkána tartomány ezért azt tervezi, 250 ezer vaddisznó kilövésére ad engedélyt, ami szintén heves tiltakozásokat váltott ki – írja az MTI.

Top 0