• Belföld
Maksa Mónika

Megszámolják a magyarországi sasokat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együtt szervezi az Országos Sasszinkront. Idén már 13. alkalommal számolják meg az országban telelő ragadozó madarakat. A számlálás péntektől vasárnapig fog tartani.

A Sasszinkron központi rendezvénye a II. Sas Nap. Ezt a jászsági Sasközpontban és a Jászberényi Állat- és Növénykertben fogják szombaton megtartani. A madártani egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Jászberényi Állat- és Növénykert tavaly indította el a kezdeményezést. Céljuk, hogy felhívják az emberek figyelmét Magyarország gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.

Rétisas. Forrás: Wikipédia

Rétisas. Forrás: Wikipédia

Magyarországon sok fontos telelőhelye van a sasoknak. Főleg a rétisasok és a fiatal parlagi sasok telelnek az országban, de marad néhány szirti sas és fekete sas is.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Parlagi sas. Forrás: Wikipédia

  Parlagi sas. Forrás: Wikipédia

  Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya 2004 óta méri fel a legfontosabb sastelelőhelyeket. A tavalyi Sasszinkronon 394 felmérő járta be a fontos telelőhelyeket az ország területének 18,5 százalékán. Négy sasfaj 986-1024 egyedét és tizenegy további ragadozómadár-faj 8165 példányát vették számba – írja az MTI.

  Vörös kánya. Forrás: Wikipédia

  Vörös kánya. Forrás: Wikipédia

  A héten számolják meg a telelő európai vörös kányákat és felmérik a nyugat-európai éjszakázóhelyeket is. Magyarország a felmérésben az Országos Sasszinkronnal vesz részt, de nem csak a sasokat, hanem minden ragadozó madarat megszámolnak. A visszatelepülő vörös kánya Magyarországon egyelőre ritka. 4-10 páros fészkelőállomány lakik az országban, ez pedig különösen érzékeny. Ezért fontos hogy telelési viselkedésükről információt gyűjtsenek.

  Top 16