• Külföld
Faktor

Megsínylik a felmelegedést, itt 20 fokkal van melegebb a szokásosnál

Sok városban mérnek rekordhőmérsékleteket.

Rekordmeleg van Alaszka északi, sarkvidéki részén, ahol jelenleg csaknem 20 Celsius-fokkal magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.

Rick Thoman klímaszakértő, a fairbanksi Alaszkai Klímakutató Központ munkatársa szerint az északi partvidéken fekvő Barrow városban a hőmérséklet az elmúlt héten mínusz 1 Celsius-fokra emelkedett, holott ilyenkor mínusz 20 Celsius-fok a megszokott.

Sok városban mérnek rekordhőmérsékleteket - írja az MTI. Thoman meglátása szerint összefüggés van a Föld általános felmelegedése és az enyhe időjárás között. "Áprilisi vagy májusi időjárás volt márciusban, és a február is szokatlanul meleg volt" - mondta.

Alaszka megsínyli a túl enyhe időt: több szánhúzóversenyt le kellett mondani a hóhiány miatt. A közlekedésben is okoz problémákat a hőmérséklet emelkedése, a befagyott folyókat ugyanis nem használhatják közlekedésre az autók és teherautók, mivel túl vékony rajtuk a jég. A fókapopulációt is érinti a túlzottan enyhe idő, az anyaállatok ugyanis normál esetben a jégen hozzák világra borjaikat.

Kommentek:

Top 0