• Külföld
Faktor

Többmilliós kárt okozott, darabokra szabdalta az értékes festményt

A német festőnek több képe is eltűnt, az egyiket a tolvaj feldarabolta és kidobta.

Megsemmisült Georg Baselitz világhírű német képzőművész egy több tízezer eurót érő ellopott műve.

Egy németországi műkincslopási ügy egyik vádlottja, egy orgazda elismerte a bíróságon, hogy felaprította az Akt Elke című papírképet és a mű darabjait különböző szeméttárolókba szórta.

A bírósági tudósításból nem derül ki, hogy a 26 éves férfi miért semmisítette meg a 45 ezer euró (14 millió forint) értékűre becsült művet.

A 80 éves festőnek összesen 16 műve tűnt el egy München melletti raktárból, ahol az alkotásait tárolta.

A lopást csak azután fedezték fel, hogy egy galériatulajdonos gyanút fogott, amikor egy Baselitz-művet ajánlottak neki megvételre. A műkereskedő értesítette a festőt, aki átvizsgálta a raktárt és felfedezte a hiányt.

Kiderült, hogy összesen 2,5 millió euró értékű műalkotásnak veszett nyoma, Baselitzen kívül más alkotók művei, köztük Tony Cragg egy szobra és Christa Dichgans egy festménye.

A lopást a szállítmányozó cég egy alkalmazottja hajtotta végre, aki bevallotta, hogy így akart pénzt szerezni kábítószerre.

A szállítmányozó és műkereskedő apja leverkuseni házában 2017 tavaszán sokat megtaláltak  az ellopott művek közül, több alkotást az orgazdák önként adtak vissza - írja az MTI.

Kommentek:

Top 0