• Külföld

Mégsem végzik ki a korábbi elnök 149 hívét

Érvénytelenítették Egyiptomban a korábbi iszlamista elnök, Mohamed Murszi 149 híve elleni halálbüntetést. Korábban a 2013-as zavargásokkal összefüggésben, tizenegy rendőrtiszt és két civil meggyilkolása miatt ítélték őket kötél általi halálra.

A per a véres zavargásokig nyúlik vissza, amelyek Mohamed Murszi 2013-as elmozdítását követték. Az érintettek a vádak szerint 2013. augusztus 14-én lerohantak egy rendőrőrsöt Kairó egyik elővárosában, megöltek tizenegy ott szolgáló rendőrt és két véletlenül ott tartózkodó helyi lakost, lerombolták a rendőrség épületét, majd felgyújtottak több ott parkoló autót és páncélozott járművet.

A vádlottakat – köztük egy nőt – tavaly februárban ítélte kötél általi halálra a szigorú büntetéseiről elhíresült bíró, Mohamed Nági Saháta. A perben egy ember tíz év szabadságvesztést kapott, szerdán az ő ítéletét is érvénytelenítették, de a bíróság perújrafelvételt rendelt el. Ennek okát nem hozták nyilvánosságra.

Az esettel egy napon, 2013. augusztus 14-én Kairóban feloszlatták a tüntetők több ezres tömegét. Egyiptom modern kori történetének legvéresebb akciója során több száz, egyes források szerint több mint ezer ember halt meg – írja az MTI.

Top 0