• Élet

Mégsem sikerült az első amerikai méhátültetés

Szövődmény miatt el kellett távolítani a nő méhét egy nappal a sikeres transzplantációt bejelentő sajtótájékoztató után - közölte a műtétet végző klinika.

A 26 éves nő, akinek szervezetébe február 24-én ültették be a méhet, a hétfői sajtótájékoztatón orvosai mellett megjelent egy rövid időre, jól érezte magát.

Másnap viszont hirtelen szövődmény lépett fel nála, a beültetett méhet azonnal el kellett távolítani. A nő jelenleg lábadozik, orvosai igyekeznek kideríteni, mi történhetett. A szövődményről nem közöltek több információt.

Más országokban már végeztek méhátültetést, de sikertelen esetekről is beszámoltak. A világon az első sikeres élődonoros méhátültetést végrehajtó svéd csapat, a göteborgi orvostudományi egyetem orvoscsoportja eddig kilenc méhtranszplantációt hajtott végre, ezekből öt baba született.

Illusztráció.

Illusztráció.

A mostani műtétet végző Cleveland Clinic szakemberei tíz éve tanulmányozzák a méhtranszplantáció lehetőségeit. Több mint 250 nő közül választották ki azt a tízet, aki alkalmas lehet a műtétre. A klinika azt mondta, a transzplantációkat folytatják.

Ha a transzplantációk sikeresek, a páciensnek még legalább egy évet kell várnia a mesterséges megtermékenyítéssel, addig havi vizsgálatokkal ellenőrzik, elég egészséges-e az új méh. Természetes módon nem eshetnek teherbe, mert a műtéttel petevezetéket nem ültetnek be.

A sikeres terhesség végén a babák császármetszéssel jönnek világra a szülés várható idejéhez a lehető legközelebbi időpontban, majd a méhet eltávolítják, hogy az anyának ne kelljen élete végéig a kilökődést gátló gyógyszert szednie – írja az MTI.

Top 0