• Külföld
Faktor

Lehet, hogy mégsem Mohamed Abrini a "kalapos terrorista"

A belga rendőrök azt gyanítják, hogy mégsem Mohamed Abrini az a "kalapos férfi", aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren márciusban végrehajtott terrortámadás elkövetőivel együtt látható a repülőtér biztonsági kameráinak felvételein.

A Die Welt című német lap szerint a belga rendőrök erősen kételkednek Mohamed Abrini vallomásában, szerintük csak fedezni próbálja egy szökésben lévő társát, az "igazi kalapos férfit". A rendőrök azért is kételkednek, mert Mohamed Abrini szinte azonnal elismerte, hogy ő látható a felvételeken és állítását nem támasztják alá bizonyítékok.

A helyszínen csaknem egy hónappal a március 22-én történt merényletek után még mindig nem találtak DNS-nyomokat vagy ujjlenyomatokat, holott a kalapot és sötét szemüveget viselő férfi nem viselt kesztyűt.

A belga rendőrök nyomoznak a brüsszeli terrorista sejt egy ismeretlen tagja ellen. Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat fő gyanúsítottja feltehetőleg három embert vitt október elején a németországi Ulmból Brüsszelbe. Mindhárman hamis szíriai útlevéllel érkeztek Németországba a menedékkérők között, a balkáni migrációs útvonalon. Kettőt közülük már azonosítottak.

Az egyik a Mounir Ahmed Alaaj, és az Amine Choukri neveket használó férfi, akit Salah Abdeslammal együtt fogtak el Brüsszelben március 18-án, a másik Osama Krayem, akit április 8-án vettek őrizetbe, aznap, amikor elfogták Mohamed Abrinit is. A Németországból Belgiumba szállított harmadik személynek nincs nyoma, ő lehet a kalapos ember - írja az MTI.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket. A belga rendőrök szerint bizonyított kapcsolat van a merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Top 0