• Külföld
Faktor

Mégsem halnak ki a levesteknősök

Megmentették a kihalástól a floridai és mexikói közönséges levesteknősöket. 1978-ban vették észre, hogy már csak alig néhány teknős éldegél a tengerpartokon. Megtiltották a halászatukat, védeni kezdték a fészekrakó helyeiket. Már sokan vannak, de továbbra is védettek.

A Floridában és a Csendes-óceán mexikói partjain élő tengeri levesteknőst (Chelonia mydas) már nem tekintik veszélyeztetett fajnak, mert az állatvédelem évtizedes munkája eredménnyel járt - számolt be a Phys.org tudományos lap az amerikai hal- és vadvédelmi hivatal (FWS) bejelentéséről.

Fotó: amerikai hal- és vadvédelmi hivatal

Fotó: amerikai hal- és vadvédelmi hivatal

A floridai és mexikói levesteknősöket fenyegetettnek tekintik és továbbra is védettek, de a kihalás közvetlen veszélyétől már nem kell tartani. Florida partjain mintegy 2250 fészkelő nőstényt számolnak össze évente, míg 1978-ban alig néhány volt belőlük, ekkor kerültek fel a veszélyeztetett fajok listájára - mondta az FWS szóvivője.

A védelmi program részeként az FWS és az amerikai országos óceáni és légköri hivatal (NOAA) a világ levesteknőseit 11 populációra osztotta, hogy mindegyikre egyéni intézkedéseket dolgozhassanak ki. Közülük három populációt fenyegetett a kihalás: a földközi-tengeri, a Csendes-óceán déli és nyugati régiójának középső részén élőket. A legtöbb populációt fenyegetettnek ítélték.

A tengerparti strandfejlesztések, a környezetszennyezés és a halászhálók jelentették a legnagyobb veszélyt. A teknősök védelmében - többek között - megtiltották a célzott halászatukat, csökkentették veszélyét, hogy véletlenül halászhálóba keveredjenek és igyekeztek megóvni a fészekrakó helyeiket.

Miután tavaly már érezhetőek voltak a változások, a hivatal megvizsgálta a tudományos adatokat és figyelembe vették a több mint 900 lakossági bejelentést is, ezután döntöttek arról, hogy változtatnak a faj védelmi státusán - írta az MTI.

Top 0