• Tudomány
Frányó Krisztina

Mégsem az álcázás miatt csíkosak a zebrák

A tudomány területén sokáig örök talánynak tűnt az a kérdés, hogy miért csíkosak a zebrák. A szakemberek véleményeik alapján több pártra szakadtak, de most úgy tűnik, egy új kutatás során rájöttek, mit is jelentenek a fehér alapon fekete csíkok.

Fotó: Europress / Holger Hollemann - AFP

Fotó: Europress / Holger Hollemann - AFP

Az új tanulmány mindenekelőtt azzal a nézettel számol le, hogy a zebrák csíkjai az álcázást szolgálják. Korábban ugyanis úgy gondolták, a zebrák a csíkoknak köszönhetően rejtőznek el a vadállatok szemei elől. A feltételezés alapjaiban nem téves, de mégsem úgy igaz, ahogy eddig gondolták – írja az Independent.

A Calgary és az UC Davis Egyetem tudósai digitális képeket készítettek Tanzániában a zebrákról, különböző tér- és színszűrőket használva azért, hogy úgy lássák a zebrákat, ahogy például az oroszlánok, a foltos hiénák vagy éppen más zebrák. Emellett mérték a csíkok szélességét és fényerejét is, valamint megbecsülték, hogy különböző távolságokból melyik állatfaj hogyan látja őket.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tudósok azt állapították meg, hogy napközben ötven méteren, hajnalban pedig harminc méteren túl a ragadozók a csíkjaik miatt nem képesek megkülönböztetni a zebrákat a környezetüktől. Mivel a ragadozók főleg ebben az időszakban vadásznak, így a csíkok sok zebra számára nyújthatnak védelmet. Ezeken a távokon az emberek még könnyebben észreveszik a zebrákat – ezért sem merült fel korábban ez a tudományos magyarázat. Felhős vagy újholdas éjszakákon azonban kilenc méteren túl már semmilyen élőlény nem találja meg csak a látásával egykönnyen a zebrákat.

    Az új eredmények viszont azt is jelentik, hogy fás területeken a csíkok nem nyújtanak védelmet a zebráknak – korábban azt hitték, hogy a fekete csíkok a fák törzseinek, míg a fehér csíkok a visszaverődő napfény látszatát nyújtják. A zebrák azonban főképp mezős területeken élnek – itt egy bizonyos távolságon belül az oroszlánok ugyanolyan jól látják őket, mint bármilyen más prédát.

    A kutatás azt a feltételezést is cáfolja, hogy a zebrák csíkjai szociális jelentéstartalommal bírnának: ez alapján ismerik fel egymást a zebrák. Valójában azonban a zebrák között nincsen ilyen kapcsolat. Ez azért is meglepő, mert más állatfajok csíkok nélkül is fel tudják ismerni egymást.

    Top 16