• Belföld
Faktor

Megrovást kapott az egyháztól Hegedűs Lóránt

Nem volt biblikus üzenete a Magyarországi Református Egyház szerint Hegedűs Lóránt lelkész két évvel ezelőtt mondott beszédének. Az egyház szerint a volt MIÉP-es képviselő a prédikációt saját céljainak rendelte alá.

Először marasztalta el egyháza Hegedűs Lóránt református lelkészt. Az Átlátszó szerint a lelkész megsértette az Egyház törvényeit, amikor a szoboravatáson prédikált. A lelkészt írásbeli megrovásban részesítették. A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-i határozatával helyben hagyta a megismételt elsőfokú eljárás határozatát.

A határozat szerint nem a szobor 2013. novemberi felállításával volt a baj, hanem Hegedűs beszédével. Az egyházi bíróság leginkább azt kifogásolta, hogy Hegedűs Lóránt akkori prédikációját saját céljainak rendelte alá, miközben hiányoztak a beszédből a biblikus üzenetek. A lelkész miközben az igehirdetésben értékítéletet alkotott, nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára, elhanyagolta az alapvető üzeneteket. A bíróság a prédikátort felkészületlennek minősítette.

A két évvel ezelőtti botrányos istentiszteleten a Jobbik képviselője Gyöngyösi Márton méltatta Horthy Miklós érdemeit. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnökségi tagja, Magvasi Adrián is felszólalt. A szobor körül második világháborús egyenruhára emlékeztető katonai öltözékű fiatalok álltak.

Top 0