• Külföld
Faktor

Megrendítő adatok: rohamosan nő az öngyilkosságok aránya

Az öngyilkosságok aránya legjobban a 45 és 64 év közöttiek körében emelkedett.

Képünk illusztráció.

Képünk illusztráció.

Tizenhét év alatt 30 százalékkal nőtt az öngyilkossági ráta az Egyesült Államokban. 2016-ban 45 ezer ember vetett véget az életének - közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési hatóság, a CDC.

A CDC csütörtökön közzétett adatai szerint 2016-ban az öngyilkosság volt az elhalálozás 10. leggyakoribb oka, és az emelkedő halálozási okok között a harmadik helyen állt az Alzheimer-kór és a kábítószer-túladagolás után - írja az MTI.

Az 1999 és 2016 közötti időszakot vizsgáló jelentés szerint Nevada kivételével minden államban nőtt az öngyilkosság gyakorisága, Nevadában 1 százalékos csökkenést tapasztaltak, de az államban a kilencedik legmagasabb az öngyilkossági ráta. Országos viszonylatban az 1992-2001-es 12,3 százezrelékről 15,4-re nőtt az öngyilkossági arányszám, az államok felében a ráta növekedése meghaladta a 30 százalékot.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A legritkább az öngyilkosság a fővárosban és környékén (District of Columbia), ahol 2016-ban 100 ezer főre 6,9 öngyilkosság jutott, a leggyakoribb pedig Montana államban, ahol 29,2 eset jutott százezer lakosra.

  Jellemzően férfiak, fehérek és középkorúak válnak meg önként az életüktől, az öngyilkosságok felét lőfegyverrel követik el. Az öngyilkosságok aránya legjobban a 45 és 64 év közöttiek körében emelkedett, és ebben a korosztályban a legmagasabb.

  Noha az öngyilkosságot általában mentális problémákkal hozzák összefüggésbe, az öngyilkosok több mint felének nem volt ismert mentális egészségügyi gondja 2015-ben az államok egy szűkebb, 27-tagú csoportjában, amelyet abban az évben közelebbről is megvizsgáltak - közölte a CDC.

  A jelentés kiemeli, hogy azon 18 éven felüli öngyilkosok körében, akiknek nem volt ismert mentális problémája, 20 százalékot tett ki a katonák vagy volt katonák hányada.

  Kommentek:

  Top 16