• Krimi
Faktor

"Megpróbálta összezárni a lábait?" - kérdezte a bíró a megerőszakolt nőt

Kritikaözön és ellenkampány célpontja lett egy spanyol bírónő, aki a megerőszakolt nők ügyében vezetett tárgyalásokon rendszerint olyan kérdéseket tesz fel, amellyel sérti az áldozatokat, és arra utal, hogy a nők felelősek azért, hogy megerőszakolták őket.

Illusztráció

Illusztráció

A baszkföldi bírónő legutóbb akkor tett fel támadó jellegű kérdéseket, amikor egy nő arról számolt be, hogy hogyan használta ki őt fizikálisan és szexuálisan egy férfi. Egy nemi erőszak áldozatait segítő szervezet szerint a bírónő előítéletekkel hallgatta végig az áldozat vallomását, és éreztette, hogy nem hisz az ártatlanságában – írja az Independent.

„Egyértelmű hitetlenkedést tanúsított az áldozat vallomása alatt, majd úgy kérdezett, hogy nem hagyta válaszolni az áldozatot, és végül támadó kérdéseket tett fel.” – mondta a szervezet egyik tagja, Blance Estrella Ruiz.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A neve elhallgatását kérő nő a vitoriai rendőrségen tett feljelentést egy férfi ellen, aki rendszeresen megerőszakolta és verte.

  „Megpróbálta összezárni a lábait és a nemi szervét?”

  - kérdezte tőle többször is a bírónő.

  Ruiz társaival azt szeretné elérni, hogy a bírónőt függesszék fel az állásából – ugyanis nem ez volt az első eset, mikor a támadóan lépett fel az áldozatokkal szemben. Ruiz szerint nem csak teljesen szükségtelenek az ilyen jellegű kérdések, hanem durvaságukkal még sértik is az áldozatok méltóságát.

  A statisztikák szerint Spanyolországban a többi európai országhoz képest kevés szexuális erőszak történik, ennek ellenére még így komoly problémát jelent: minden ötödik spanyol nő szenvedett már el szexuális jellegű támadást.

  Top 16