• Külföld
Faktor

Megölte egy drón az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét

Amerikai dróncsapás ölte meg Háfiz Szaidot, az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjét.

Ezt a Tolo News afgán televízió közölte, Nangarhar tartományi illetékesekre hivatkozva.

A kelet-afganisztáni tartomány egyik körzetének vezetője megerősítette, hogy Szaid az Iszlám Állam tíz másik harcosával együtt meghalt a hegyvidéki Acsin körzet Zvara nevű térségében.

Illusztráció
Fotó: Europress - Ahmad Al Rubaye/AFP

Illusztráció Fotó: Europress - Ahmad Al Rubaye/AFP

A tartományi rendőrség szóvivője már nem tudta ezt megerősíteni. Azt mondta, hogy csütörtökön két légicsapás a dzsihadisták tíz harcosával végzett, és egyelőre nincs hivatalos megerősítése annak, hogy Szaid is a halottak között lenne. Hasonlóan nyilatkozott a tartományi kormányzó szóvivője is.

Szaid a dzsihadista szervezet egyik kulcsfigurájának számít abban az afganisztáni térségben, amelyet az Iszlám Állam Horászán tartománynak nevez. Szerint ez nemcsak afgán, hanem pakisztáni területeket is magába foglal. Mielőtt Szaid tavaly csatlakozott volna az Iszlám Államhoz, a pakisztáni tálibok egyik vezetője volt. Ez a második alkalom, hogy halálhírét keltik. Már júliusban felröppentek hírek arról, hogy Szaiddal dróntámadás végzett, amit az Iszlám Állam akkoriban cáfolt.

Washington csütörtökön nyilvánította hivatalosan is terrorszervezetté az Iszlám Állam Horászán nevű csoportot.

Szerdán az afgán biztonsági erők hét tagja halt meg, hét másik pedig megsebesült egy terrortámadásban, amelyet dzsihadista fegyveresek a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban követtek el, az ottani pakisztáni konzulátus épületénél. A támadás  egy arab nyelvű közleményben az Iszlám Állam vállalta magára, amely az utóbbi időben megjelent Afganisztánban is - írta az MTI.

Top 0